maandag 3 december 2018

Door truttige foutjes viel Israelisch commando in Gaza in november door de mand

Portretten van het Israelische team verzameld door Hamas.  

Updated. De leden van het speciale Israelische commando dat vorige maand in Gaza werd ontmaskerd, met bijna het uitbreken van een nieuwe Gaza-oorlog als gevolg, gebruikten gedetailleerde vervalste identiteiteitspasjes op naam van bestaande inwoners van de Gaza-strook. Dat heeft verslaggeefster Bel Trew van de Britse krant The Independent zondag gemeld na een bezoek aan Gaza, waar ze een officiële Hamas woordvoerder en diverse ooggetuigen heeft gesproken. De pasjes bevatten correcte namen, details en ID-nummers van de op de pasjes genoemde personen in Gaza. De personen zelf waren van het bestaan van de pasjes echter niet op de hoogte, vertelde de woordvoerder. Zij waren oorspronkelijk aangehouden, maar zijn later allemaal weer vrijgelaten
Het commando, dat vermoedelijk de Strook was binnen gekomen via een reguliere grensovergang zoals Erez, werd zondag 11 november staande gehouden bij een checkpoint van Hamas. Zij bevonden zich toen op de weg tussen Khuza'a en Abasan al-Kabira in het district Khan Younis. De leden van het commando toonden hun pasjes en zeiden dat ze tot een hulporganisatie, een NGO, behoorden en dat ze patiënten na behandeling weer naar huis brachten. Ze hadden in hun auto, een Volkswagen busje, achterin een rolstoel bij zich.
 Het vernielde busje. (Foto Reuters)

De controlerende leden van Hamas vertrouwden het echter niet omdat het accent in het Arabisch van de commandoleden niet overeen kwam met de plaats waar ze volgens hun pasjes vandaan kwamen. Zij riepen de hulp in van officieren van Hamas, zo vertelde andere leden van Hamas aan The Independent. Eén van hen die te hulp werd geroepen was commandant Noureddin Barakat, die toevallig één van de families die de commando's noemden, kende. Hij belde de familie en hoorde dat de vrouw die door hen zou worden thuisgebracht, korte tijd daarvoor was overleden. Hij beval vervolgens de commando's over te brengen naar een militair kamp voor verdere ondervraging, maar daarop begonnen de Israeli's te schieten. Commandant Barakat, zowel als hun eigen leider, een luitenant kolonel, werden daarbij gedood.
De Israeli's vluchtten daarna een veld in (een Israelische ondercommandant nam het lijk mee van de luitenant kolonel, waarbij hij gewond raakte)  en riepen de hulp in van de Israelische luchtmacht, die hevige bombardementen in de omgeving uitvoerde,  waarschijnlijk om aftocht van de vlucht van de Israeli's mogelijk te maken. Nog eens zes leden van de Hamas militie werden daarbij gedood en het Israelische busje totaal werd vernield, terwijl de commando-leden met behulp van helikopters werden geëvacueerd. Het Israelische bombardement werd met zeer zwaar raketvuur van Hamas beantwoord, wat weer de zwaarste Israelische bombardementen uitlokte sinds de Israelische invasie van 2014 (met nog eens zeven nieuwe Palestijnse slachtoffers als gevolg). Beide partijen bevonden zich op de rand van een nieuwe oorlog, tot Egypte twee dagen later een staakt-het-vuren wist te bereiken.

Doodvonnissen
 Hamas heeft de pasjes van de Israelische commando's en heeft de foto's gepubliceerd, net zoals de politie van de Verenigde Arabische Emiraten dat in 2010 deed met 26 valse paspoorten van de Mossad na de moord op de Hamas-wapenaankoper Mabhouh in Dubai. Het onderzoek in Gaza is nog in volle gang. Wel is echter een aantal mensen wegens collaboratie met Israel veroordeeld. Een militaire rechtbank sprak een zestal doodvonnissen uit, terwijl vier mensen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 jaar en acht anderen tot straffen variërend van zes tot tien jaar. Eén van de veroordeelden was een vrouw.  Iyad al-Bazm, een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza noemde de vonnissen een ''duidelijke boodschap aan spionnen van de bezetting''. 
Wat intussen ook duidelijk is geworden, is dat dit soort Israelische operaties routine waren en zeer veelvuldig voorkwamen. Wat precies het doel ervan was is nog niet helemaal duidelijk, al wordt gespeculeerd dat het ging om het plaatsen van afluisterapparatuur en mogelijk andere zaken in verband met spionage.
Aanvankelijk werd op verschillende plaatsen gezegd dat het feit dat de Israeli's als medische hulporganisatie hadden geposeerd, hulpverleners in gevaar zou kunnen brengen. De officiële woordvoerder van Hamas,  Hazem Qassem, zei echter dat dit niet zal gebeuren,  omdat Gaza de hulpverleners veel te hard nodig heeft. Wel echter zijn de controles verscherpt en is het aantal checkpoints uitgebreid, zei hij.
Israel wilde op geen enkel van Bel Trew's vragen reageren. Israel heeft ook onderzoeken ingesteld, maar beide vallen onder strikte censuur. Ook heeft het leger de pers gevraagd de foto's van de commando's niet in Israel te publiceren.     

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...