zaterdag 22 december 2018

Vier doden tijdens demonstraties van vrijdag in Gaza, 115 gewonden


Drie doden uit Gaza: .Mohammad Jahjouh (16), Abdul-Aziz Abu Shari'a (28), en Maher Yasin (40).  De vierde is Qasem Abbasi (17) uit Silwan (Oost-Jeruzalem), die donderdag werd doodgeschoten bij Beit El.

Een 18-jarige Palestijn is zaterdag overleden aan de gevolgen van een schotwond in de buik die hij opliep tijdens de 39ste vrijdagse demonstratie in het kader van de 'Grote Mars van de Terugkeer'' in de Gazastrook. Het was Ayman Monir Mohammad Shbair uit Deir al-Balah. Hij was het vierde slachtoffer van de demonstraties van deze vrijdag.
Eerder werden drie mensen gedood en raakten er 115 gewond volgens het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR). Onder de gewonden waren 21 kinderen, twee vrouwen, twee journalisten en drie leden van het medische personeel, volgens het PCHR. Volgens het persbureau WAFA werden 47 van de gewonden getroffen door scherpe munitie.
De drie doden waren Mohammed Mo’in Khalil Jahjouh (16) uit het Shati’ vluchtelingenkamp bij Gaza-stad, die door een kogel werd getroffen in de nek, ‘Abdel ‘Aziz Ibrahim ‘Abdel ‘Aziz Abu Sharia (28) uit Gaza-stad, die werd getroffen in de buik en enkele uren later overleed, en Maher ‘Atiyah Mohammed Yasin (40) uit het al-Nussairat vluchtelingenkamp, die al vanaf zijn vroegste jeugd invalide was en die een kogel in zijn hoofd kreeg.
Ayman Shbair
Volgens het PCHR werden bij deze demonstratie voor de achtste achtereenvolgende keer veel minder banden verbrand of stenen gegooid dan in het begin van de demonstraties, terwijl ''vuurballons'' of pogingen het grenshek te bestormen volledig uitbleven. De doden en gewonden vielen aan de het eind van de middag, toen menigten die zich in de tijdelijke kampementen hadden verzameld naar open veld trokken op enkele tientallen meters van het grenshek en aanstalten maakten stenen te gooien. De Israeli's openden daarop vanuit hun posities in dekking of vanachter jeeps het vuur met scherp, traangas en rubberkogels.
Het aantal doden dat sinds 30 maart in Gaza is gevallen, onder meer als gevolg van de demonstraties en het Israelische optreden is nu opgelopen tot 253.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...