woensdag 26 december 2018

Israel keurt plannen goed voor 2,191 huizen in nederzettingen, plus nieuwe industriegebieden

  Ibei HaNahal (Foto Vrede Nu)

De Hoge Comissie voor Planning (van de bouw in de bezette gebieden) heeft dinsdag en woensdag de bouw goedgekeurd van 2,191 nieuwe wooneenheden in de nederzettingen. Een plan voor nog eens 68 huizen in de nederzetting (wijk van Jeruzalem) Givat Ze'ev werd eveneens besproken, maar daarover viel nog geen beslissing. Voor het jaar 2018 komt het totaal van de goedkeuringen met deze nieuwe plannen op 5,618 wooneenheden.
Bij 1,159 van de nu goedgekeurde wooneenheden ging het om de laatste fase van de goedkeuring (validation), bij 1,032 huizen ging het om ''deposit'' (de eerste fase van de goedkeuring, waarbij de plannen ter inzage worden gelegd).
Bij twee plannen gaat het erom illegale ''outposts'' een legale status te verschaffen, Ibei Hanahal en Gvaot. Bij Ibei Hanahal gaat het om 98 huizen in een al in 1999 gestichte outpost. Die worden nu officieel goedgekeurd als een ''buitenwijk'' van de nederzetting Ma'ale Amos ten zuidoosten van Bethlehem. Op deze manier hoeft het geen nieuwe nederzetting te heten. Bij Gvaot ging het om een outpost die in de jaren '90 werd gesticht als yeshiva (religieuze school) ten westen van Bethlehem. De yeshiva werd weer gesloten maar de nederzetting, waarvoor nooit een officieel plan heeft bestaan, werd toch weer bewoond en is nu officieel geworden als een buitenwijk van de nederzetting Alon Shvut.
Een ander plan gaat over de instelling van een nieuwe nederzetting in de vorm van een onderwijsinstelling met een kostschool en woonhuizen bij de nederzetting Mitzpeh Danny.
Er zijn bovendien drie plannen voor de instelling van industriële zones, wat in feite in alle gevallen neerkomt op nieuwe nederzettingen. Eén ervan is de Bustani Hefetz zone ten zuiden van Tulkarem bij de nederzetting Avnei Hefetz, een tweede ligt ten zuiden van Qalqilya, op een vroegere ''oefenzone'' van het leger bij de regionale begraafplaats Nahal Rabbah, en een derde industriële zone wordt uingericht bij Beitar Illat ten westen van Bethlehem.

Andere, omvangrijke plannen, zijn onder meer:


 • Plan 114/2/4/1 – 212 huizen in Har Bracha
 • Plan 111/1/4 – 152 eenheden in Shavei Shomron
 • Plan 169/1 – 121 huizen in Yitzhar
 • Plan 158/4 – 129 wooneenheden in Avnei Hefetz
 • Plan 416/4 – 120 in Karmei Tzur
 • Plan 203/6 – 100 in Halamish (Neve Tzuf)
 • Plan 515/3 – 135 in Tene Omarim
 • Een volledige lijst is hier te vinden.

  Geen opmerkingen:

  Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

  Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...