dinsdag 11 december 2018

Israelische leger valt persbureau binnen en arresteert journalist

Sameh ManasraHet Israelische leger is maandagavond, een dag na een schietpartij bij de nederzetting Ofra waarbij zeven Israeli's gewond raakten, de kantoren van het Palestijnse persbureau Wafa binnengevallen. Journalisten werden gedwongen om fotomateriaal af te staan,  en tapes van veiligheidscamera's werden meegenomen. De verzamelde journalisten werden met traangas beschoten. Dinsdagochtend werd bovendien de correspondent van al-Quds radio in Tulkarem, Sameh Manasra, door Israelische militairen opgepakt. Hij zou voor verhoor zijn meegenomen naar een detentiecentrum in Petah Tikva in Israel.
De (internationale) Commissie voor de Bescherming van Journalisten in Washington D.C. heeft bezorgd gereageerd op deze inbreuken op de persvrijheid.
De Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers bij de Palestijnse Autoriteit, Christian Clages en Kees van Baar brachten dinsdag een bezoek aan WAFA, waarbij ze gebriefed werden door de hoofdredactrice van WAFA, Kholoud Assaf. Zij vertelde dat de journalisten in één kamer bijeen werden gedreven en werden uitgescholden, omdat ze weigerden foto's van onlusten beneden op straat en van de inval in de WAFA-kantoren te overhandigen. De militairen dwongen daarna het IT personeel om de ruimte te openen waar de servers staan en namen tapes in beslag van de veiligheidscamera's. De militairen schoten vervolgens traangas in de ruimtes waar de Arabische, Engelse en Franse newsrooms zijn gevestigd, wat tot ernstige benauwdheid van de journalisten leidde. Het bleef onduidelijk of de inval iets te maken had met de zoekactie naar de daders van de schietpartij van een dag eerder.  
Manasra werd dinsdag opgepakt in zijn huis in het dorp Izbat al-Jarad bij Tulkarem, volgens het Palestijnse Journalisten  Syndicaat. Manasra werd eerder kort vastgehouden en ondervraagd in maart 2017, nadat hij een serie had gemaakt over de situatie van in Israel gevangen gehouden Palestijnen.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...