woensdag 19 december 2018

Israeli's ontwortelen bomen, vernielen stekjes, egaliseren Palestijns land en bekladden auto's

Een auto in Yasouf (foto IMEMC)

Israelische kolonisten hebben dinsdag meer dan 100 fruitbomen ontworteld die eigendom waren van de inwoners van het dorp Tarqumiya, ten westen van Hebron. Volgens een plaatselijke official ging het om kolonisten uit de nederzetting Adora
>Kolonisten uit de nederzetting Yitzhar bij Nablus hebben woensdagmorgen een stuk land van het dorp Asira al-Qibliya ''geëgaliseerd'', vermoedelijk met de bedoeling de nederzetting uit te breiden, volgens Ghassan Daghlas, die voor de PA de ontwikkelingen in het Noorden bijhoudt. 
In Bardala, een dorp in de buurt van Tubas in het noorden van de Jordaanvallei, vernielden Israelische soldaten dinsdag enkele honderden stekjes van cactussen, meldt het persbureau WAFA. De stekjes waren eigendom van Faris Sawafta uit het dorp. Bardala is één van de weinige dorpen in de vallei van de Jordaan die liggen in de zogenoemde "Area B'' van de Oslo-akkoorden, waar het bestuur gemeenschappelijk in handen heet te zijn van Israel en de Palestijnse Autoriteit. Veruit de meeste landbouwgebieden van het dorp liggen echter in Area C, waar Israel alles en de Palestijnen niets te vertellen hebben. Dinsdag bezochten kolonisten ook het dorp Yasouf, dat ligt vlak naast de nederzetting Ariël, zo meldde ooggetuigen aan het persbureau WAFA.
De kolonisten sprayden leuzen op de muren van de plaatselijke moskee en op auto's, en prikten autobanden door. De leuzen die zij schreven waren onder meer ''Joden wordt wakker'' en ''Ik zal niet slapen terwijl hier bloed wordt vergoten''. Een soortgelijke actie werd ook gerapporteerd uit een dorp bij Nazareth in Israel zelf. De aanvallers hielden het daar bij het vertrouwde ''Dood aan de Arabieren''.
De aanvallen waren een nasleep van de onrust als gevolg van twee recente aanvallen van Palestijnen op Israeli's, waarbij in het eerste geval zeven gewonden vielen en een dode te vroeg geboren baby, en in het tweede twee soldaten werden doodgeschoten, terwijl het leger intussen zorgde voor het bij verschillende gelegenheden doden van vijf Palestijnen en het verwoesten van een aantal Palestijnse huizen. Het leger bezette tijdens zijn acties onder meer een dag lang Ramallah (dat op papier door de Palestijnse Autoriteit wordt geregeerd) en hield er alle in- en uitgangen gesloten, en voerde massale razzia's uit (onder meer in Tulkarem waar honderden mensen een nacht lang uit hun huizen werden verdreven bij een actie waarbij een huis werd opgeblazen). Ook waren er tientallen verspreide incidenten, waarbij kolonisten wegen blokkeerden en Palestijnse auto's met stenen bekogelden, of soms zelfs de bestuurder afranselden.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...