maandag 17 december 2018

Ophitsing op Facebook, 11 maanden voor moeder dode Palestijn, Netanyahu jr. een dag geblokkeerd

Suzan Abu Ghannam
Een Israelische rechtbank heeft zondag de moeder van  een Palestijn die in juli vorig jaar werd doodgeschoten veroordeeld tot 11 maanden gevangenisstraf wegens ''ophitsing op de sociale media''. 
Het ging om Suzan Abu Ghannam uit Abu Tur (Oost-Jeruzalem). Volgens haar advocaat, Mohammad Mahmoud van de Commissie van Palestijnse Gevangenen, werd zij gestraft voor de dingen die ze op Facebook gezegd na de dood van haar zoon, de 20-jarige student aan de universiteit van Bir Zeit, Mohammed Abu Ghannam. Die werd doodgeschoten in juli 2017 tijdens de rellen over het mogelijk plaatsen van ;''veiligheidspoortjes''  bij de ingangen van het terrein van de Aqsa-moskee. Na de protesten zag Israel daarvan af.
 Abu Ghannam was één van de drie doden die dag (van wie er één werd gedood door een kolonist). Er waren ruim 300 gewonden. Mohammed werd neergeschoten en naar het Maqassad-ziekenhuis gebrachten, waar werd geprobeerd hem te reanimeren. Maar tijdens de reanimatie vielen militairen het ziekenhuis binnen en ranselden onder meer de dokter af die daarmee bezig was. Daarna was Mohammed dood.

Yaïr Netanyahu
Suzan Abu Ghannam zat al vast sinds augustus, toen een groot aantal militairen haar huis binnenviel, alles doorzocht en haar meenam. Het is interessant haar zaak te vergelijken met die van Jaïr Nethanyahu de 27-jarige zoon van de Israelische premier. Jaïr schreef maandag op Facebook dat alle linkse politici en door het buitenland betaalde NGO's ''verraders'' zijn. Op donderdag schreef hij op Facebook dat er nooit vrede in Israel zal zijn zolang er Joden en Arabieren wonen. Hij zag twee oplossingen: 1) alle Joden weg uit het land Israel, 2) alle Palestijnen eruit. Hij voegde eraan toe dat hij de voorkeur gaf aan oplossing twee. Facebook blokkeerde daarop één dag zijn account. Dat was alles. Wat kan Suzan Abu Ghannam gezegd hebben dat zoveel erger was dat zodat ze 11 maanden verdiende?  Verzet je tegen de bezetting? Mijn zoon is vermoord? Gooi alle Joden eruit? Wie het weet mag het zeggen. Zij is zeker de enige niet die een  zware straf krijgt wegens dingen die geschreven worden op Facebook. Denk aan de dichteres Dareen Tatour uit een dorp bij Nazareth die in juli tot vijf maanden werd veroordeeld na een huisarrest van drie jaar (!) wegens een gedicht dat zij  op Facebook had geplaatst en dat totaal kreupel was vertaald door een onkundige politieman. Of aan de inmiddels enkele tientallen vonnissen voor andere Palestijnen wegens ''opruiende'' uitlatingen op de sociale media. Aan Israelische kant is sprake van duizenden oproepen tot het verjagen, verminken of doden van Palestijnen. Zij worden getolereerd. Ze worden zelfs bijna nooit door Facebook geblokkeerd.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...