dinsdag 4 december 2018

Israelische leger sloopt erop los in Jeruzalem en het zuiden en noorden van de Westoever

 Vernielingen in Hares (Foto IMEMC)

Israelische  bulldozers hebben dinsdagmorgen een huis in aanbouw vernield in de wijk Jabal al-Mukabbir in het bezette Oost-Jeruzalem.Dat gebeurde zonder dat de eigenaar van tevoren bericht had gekregen. Voorbijgangers en buren werden op een afstand gehouden door een stevige politiemacht. Ook de leerlingen van een naburige school moesten  tijdens de sloop zolang maar even nablijven in hun schoolgebouw.
Het was niet de enige sloop van het begin van deze week. Maandagavond werd Ahmad Siyam, een inwoner van Silwan, een wijk die eveneens deel is van het bezette Oost-Jeruzalem, gedwongen zelf zijn eigen opslagplaats, garage en trappenhuis omver te halen. Volgens het Wadi Hilweh Informatie Centrum in Silwan, gaf de gemeente Jeruzalem hem 48 uur om te slopen, anders zou de gemeente het doen en de (hoge) kosten in rekening brengen.Op de bezette Jordaanoever werd eveneens gesloopt. In het dorp Hares, ten westen van Salfit, gingen vijf gebouwen tegen de vlakte die eigendom waren van de broers  van de inwoner Mohammed Suleiman. Het ging om kas voor het kweken van groente, een wasserette, een meubelmakerij, een smidse en een zaak waar aluminium producten werden vervaardigd. Ze waren eigendom van de broers Fadi, Nadi en Saleh Suleiman. Hun broer Mohammed Suleiman vertelde dat de Israelische ''Burgeradministratie'', wat een bedriegelijke naam is voor het militaire bestuur dat de scepter zwaait op de Westoever, een week geleden de slooporders uitvaardigde en de eigenaars een maand de tijd gaf in beroep te gaan,. De gebouwen werden echter al na een week gesloopt.
In het zuiden van de Westoever, in het dorp Umm al-Khair bij Yatta, kregen drie Palestijnse families maandag de order van hert Israelische leger om zelf hun eigen van tin gemaakte huizen omver te halen. Rateb Jabour, een plaatselijke activist, verteld dat het om drie families van de uitgebreide Bedoeïenenfamilie Hathalin ging, die nu dakloos zijn geworden. 
In het noorden van de vallei van de Jordaan haalden militairen intussen in het dorp al-Fasayel  een aantal huizen en bouwsels omver die eigendom waren van de daar wonende Bedoeïenen, zo meldde de Aref Daraghmneh, de man die daar de ontwikkelingen bijhoudt voor de Palestijnse Autoriteit. Ook werden 50.000 shekel (ongeveer 10.000 euro) door de militairen meegenomen.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...