vrijdag 28 december 2018

Bank HSBC trekt investeringen terug uit Israelische wapengigant Elbit

De Britse bankgigant HSBC heeft zijn investeringen teruggetrokken uit de Israelische firma Elbit Systems. Dat gebeurde onder druk van een campagne van Palestina activisten. Bronnen binnen de bank hebben dat bevestigd. De bank zelf heeft er niet officieel melding van gemaakt.
Volgens een rapport van de groep War on Want  uit 2017 had HSBC 3.1 miljoen Britse ponden  (bijna 4 miljoen dollar) in Elbit Systems geïnvesteerd. Elbit, met zijn hoofdkwartier in Haifa, produceert vooral voor militaire doeleinden zoals drones, (militaire) vliegtuigen, artillerie en andere wapensystemen. Daarnaast levert het bewakings- en surveillance- en spionage-apparatuur. Het is betrokken bij de elektronische  bewakingsapparatuur van de ''Afscheidingsmuur'' in Israel/Palestina en de grens tussen de VS en Mexico.  Het bedrijf is een grote leverancier van het Israelische leger en de luchtmachten van onder meer de VS en Groot-Brittannië.
Eerder trekken zich het Noorse pensioenfonds, het grootste Deense pensioenfonds, de Danske Bank en het Nederlandse pensioenfonds PGGM hun investeringen uit Elbit terug wegens de medewerking die het bedrijf verleent aan de ''Muur'', waarvan de plaatsing in 2004 door het Internationale Gerechtshof als onrechtmatig is aangemerkt. Het grootste Nederlandse pensioenfonds ABN weigert dat helaas te doen. ABN geeft er de voorkeur aan de wet te blijven overtreden.
War on Want zei dat meer dan 24.000 mensen HSBC met emails hebben bestookt en dat er picketlines voor belangrijke vestigingen van de bank zijn geweest. Ryvka Barnard, een leidende campagnevoerder van War on Want, zei dat de bank een "een belangrijke eerste stap" had gezet maar voegde eraan toe dat HSBC daarnaast nog doorgaat te investeren in zeker een tiental andere maatschappijen die apparatuur verkopen die voor mensrechtenschendingen wordt gebruikt. Daaronder Caterpillar, dat bulldozers levert die worden ingezet om Palestijnse huizen te slopen, en BAE Systems, dat wapens maakt die worden gebruikt door ''Israel, Saudi-Arabië en andere repressieve regimes bij het begaan van oorlogsmisdaden."

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...