dinsdag 4 december 2018

Israel begint operatie aan Libanese grens om 'tunnels van Hezbollah' op te ruimen

 De Israelische grens gezien vanuit het Libanese dorp Kfar Kila (Foto de Libanese krant Daily Star)

Israel is dinsdag een operatie begonnen om tunnels uit te graven die de Libanese militie Hezbollah vanuit Libanon in Israel zou hebben uitgegraven. Militaire woordvoerder overste Jonathan Conricus zei dat Israel tunnels heeft ontdekt die vanuit Libanon Israel ingaan. Hij zie dat de Israelische actie op Israels grondgebied zal plaatsvinden en niet in Libanon.
Conricus zei dat de operaties gesitueerd zijn in de buurt van de Israelische plaats Metulla. Reuters en Libanese kranten noemden de Libanese plaats Kfar Kila aan de andere kant van de grens. Israelische media publiceerden foto's en video's van Israelische graafwerktuigen zonder daarbij een duidelijke plaatsbepaling aan te geven.Volgens de militairen zijn de tunnels nog niet bruikbaar, maar zou het gaan om een''bedreigende situatie''. Ze noemden het een ''ernstige en flagrante schending van de Israelische soevereiniteit''.
Er was geen reactie van Hezbollah en de situatie aan de Libanese kant, waar VN-troepen patrouilleren, was kalm. Sommige kringen in Israel veronderstelden overigens dat het mogelijk om een afleidingsmanoeuvre van premier Netanyahu gaat. De premier werd deze week voor de derde of vierde keer door de Israelische politie voorgedragen om te worden vervolgd voor corruptie.

Netanyahu vloog maandag onverwachts naar Brussel om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo te ontmoeten. Dat was volgens Israelische regeringsbronnen om de minister te briefen over de voorgenomen anti-tunnel operatie.
Israel is overigens niet alleen bezorgd over mogelijk tunnels, waarvan het de dodelijke verrassingseffecten heeft ondervonden in de laatste veldtocht van 2014 in Gaza. Het vreest ook de volgens haar toegenomen militaire capaciteit van Hezbollah. Netanyahu zei in september dat er drie plaatsen zijn in Libanon waar Hezbollah ''ongeleide projectielen'' ombouwt tot geleide precisie raketten. Vorige maand hintte hij tijdens een tv-rede ook op een Israelisch offensief waarvoor een duidelijk plan zou bestaan. Israel heeft tijdens de oorlog in Syrië ook zeer regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd, waarvan een flink aantal was gericht op vermeende Iraanse wapentransporten ten behoeve van Hezbollah.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...