vrijdag 21 december 2018

Israeli's schieten op Palestijnse auto die zich in afslag vergiste: één dode tiener

Qasem Abassi
Israelische militairen hebben donderdagavond bij het checkpoint Beit El ten noorden van de plaats Al-Bireh, weer een 17-jarige Palestijnse tiener doodgeschoten. Het was Qasem Mohammad Abbasi, uit Silwan (Oost-Jeruzalem). Drie anderen werden - niet ernstig - gewond. Hte waren de 28-jarige Mohammad Hani Abbasi, en de tieners Mohammad en Mahmoud Ma'mun Abbasi. Zij zaten met Qasem in een auto.
Het Israelische leger zei dat de auto met de vier Palestijen erin het checkpoint bij Beit El wilde rammen. Maar Mohammad Hani Abbasi gaf een heel andere versie. 
Volgens zijn verhaal was de familie op weg naar Nablus, maar de weg was afgesloten. ''We kregen van een politieman te horen dat dit nog wel een uur of twee kon duren, maar dat er een omweg was via Beit El.We keerden om naar Beit El, maar misten ongelukkigerwijze de weg en kwamen terecht in de nederzetting.
We probeerden om te keren maar werden toen achtervolgd. Door soldaten of kolonisten, dat was door het donker niet goed te zien. We kwamen terecht tussen twee nederzettingen, '' aldus Mohammed Abassi tegen het Wadi Hilweh Informatie Centrum,''en werden toen van voren en van achteren ingesloten. Ze schoten op ons, de banden raakten lek en ruiten van de auto braken, maar we reden door. Totdat Mahmoud Abassi ineens: ''Qasem,..Qasem" riep. We stopten en zeiden dat iemand gewond was en dat een ambulance nodig was. Maar de Israeli's bestormden de auto, en dwongen ons uit te stappen.Qasem bewoog niet. We vroegen opnieuw om een ambulance, maar de soldaten sloegen op ons in met de kolven van hun geweren en dwongen ons Qasem uit de auto te halen. Qasem, die achter de chauffeur had gezeten, was getroffen door een kogel in zijn rug. We legden hem op de grond.''
De politiemensen en medische staf vertelden ons later dat hij dood was. Hij werd na een uur meegenomen door een ambulance. De Israeli's arresteerden ons en visiteerden en ondervroegen ons bij het checkpoint. We werden door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht om te worden behandeld. De politie wachtte ons daar op.'' De verwondingen van de overige drie bestonden overigens alleen uit blauwe plekken en pijnlijke ledematen. Qasem was de enige die getroffen was door een kogel. Israelische kranten maakten geen melding van de gebeurtenis.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...