donderdag 20 december 2018

Twijfel aan dood Saleh Barghouthi, moeder en broer moordenaar Na'alwa blijven vastzitten

Saleh Omar Barghouthi
De familie van Saleh Omar Barghouthi uit het dorp Kobar bij Ramallah, heeft in twijfel getrokken of het verhaal over de manier waarop hij is doodgeschoten dat de Israeli's in de wereld hebben gebracht, wel klopt.
Barghouthi werd ervan verdacht bij een aanslag zeven Israeli's te hebben verwond, onder wie een zwangere vrouw wier baby later, na een keizersnede, overleed. Het leger zei dat het Saleh op 12 december heeft dood geschoten nadat het zijn taxi had onderschept. Dat gebeurde bij Surda, ten noorden van Ramallah. De familie zegt echter dat er getuigen waren die zagen dat Saleh werd gearresteerd en weggevoerd. Er wordt gespeculeerd dat hij misschien naderhand is doodgeschoten. Maar de familie zei op een persconferentie dat er geen bewijs is dat Saleh dood is, en evenmin dat hij in de gevangenis zit.
Amin Shoman, het hoofd van het Palestijnse Comité van Gevangenen, zei dat er getuigenissen waren dat Saleh in de schouder was geschoten en daarna hardhandig werd weggevoerd. Advocaat Mohammad Abu Sanieh van het Jeruzalemse Centrum voor Rechtsbijstand heeft een verzoek ingediend bij de Isareli's om de zaak op te helderen. Daar is nog geen antwoord op gekomen. De organisatie ''Nationale Campagne voor de teruggave van achtergehouden lichamen van Martelaars'' zegt dat zij de Israeli's zal verzoeken Salehs moeder toe te laten tot het mortuarium om hem te identificeren.
In een andere zaak  heeft een Israelische militaire rechtbank woensdag geweigerd de moeder en de broer op borgtocht vrij te laten van een Palestijn die op 13 december werd doodgeschoten omdat hij de dader zou zijn van een moord op twee Israelische kolonisten uit de nederzetting Barkan, twee maanden daarvoor. De Israelische militaire aanklager ging niet akkoord met de vrijlating van Wafaa Mehdawi, de moeder van  Ashraf Na'alwa, of van Amjad Na'alwa. Beiden waren twee maanden geleden opgepakt met de bedoeling de druk te verhogen opdat Ashraf zich aan zou geven (wat vrij zeker zou leiden tot zijn dood). Er werd geen reden gegeven voor de verlengde gevangenschap. Hun advocaat gaat in beroep. Intussen is het huis van de familie Na'alwa drie dagen geleden opgeblazen.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...