vrijdag 21 juli 2017

Voorlopige balans protesten in Jeruzalem: drie doden en bijna 400 gewonden

Het lichaam van Muhammad Abu Ghanam wordt  over de muur van het Maqassad ziekenhuis gedragen. Israel neemt vaak lichamen van militante Palestijnen in beslag. De demonstranten waren bang dat dat in dit geval ook zou gebeuren.

Updated. Bij de protesten tegen het installeren van de Israelische elektronische poortjes en tv camera's bij het terrein van de Aqsa moskee in Jeruzalem, zijn vrijdag tenminste drie jongeren doodgeschoten. Tenminste 377 mensen raakten gewond volgens de Rode Halve Maan, (andere bronnen zeggen 390),  in Jeruzalem zowel als  op andere plaatsen op de Westoever en in Gaza.
De Israelische regering had vrijdagmorgen vroeg onder leiding van premier Netanyahu welbewust het risico genomen dat dit soort gebeurtenissen zouden plaatsvinden door - tegen de adviezen van geheime dienst mensen en militairen - het besluit te nemen om de controlepoortjes niet te verwijderen.
In Ras al-Amoud werd de 18-jarige Muhammad Mahmoud Sharaf (uit Silwan) door een kolonist van de daar gevestigde nederzetting Ma’ale HaZeitim in de nek geschoten. Hij overleed ter plekke door bloedverlies. Uit vrees dat Israel zijn lichaam in beslag zou nemen werd hij enkele uren later begraven. Van het schietincident is geen video gemaakt en de getuigen zijn allemaal Palestijnen. De kolonist zal dus vrij zeker niet worden vervolgd.
Drie dode Palestijnen: vlnr Muhammad Lafi, Muhammad Sharaf en Muhammad abu Ghannam.

In het Maqassad ziekenhuis in Jeruzalem overleed niet veel later de 20-jarige Muhammad Abu Ghanam uit de wijk at-Tur, een tweede jaars student aan de universiteit van Birzeit. Hij was door de politie neergeschoten tijdens de rellen in zijn wijk. De artsen die probeerden zijn leven te redden door hem te reanimeren werden gestoord door een inval van de Israeli's, De dokter die met hem bezig was, werd zelfs geslagen door een soldaat. Het incident duurde ongeveer vijf minuten. Daarna was Muhammad Abu Ghannam overleden.
Het derde slachtoffer was de 17-jarige Muhammad Mahmoud Lafi uit Abu Dis. Hij stierf in een ziekenhuis in Ramallah na in zijn borst te zijn geschoten door de politie. De drie doden brengen het aantal door Israelische kogels gedode Palestijnen dit jaar op 49.
Een traangasoverval van de Israelische politie op een biddende menigte in Ras al-Amoud.

De botsingen vonden vrijdag plaats tussen duizenden Palestijnen en 3.000 man politie plus nog eens vijf Israelische legereenheden. De Israeli's verstoorden ruw gebeden met het massaal afschieten van traangasgranaten en rubberkogels en brute charges waarbij mensen in elkaar werden geslagen. De politie werd ten antwoord bekogeld met stenen en flessen. Er vielen aan hun kant ook enkele gewonden. De Israeli's maakten ook arrestaties en vielen onder meer het Maqassad ziekenhuis in Jeruzalem binnen op zoek naar gewonde demonstranten.
Afgezien van botsingen in Jeruzalem waren er ook botsingen in Hebron, Ramallah, Bethlehem,.Qalqiliya, Tulkarim en diverse dorpen, waarbij gewonden vielen. In Gaza, waar ook werd betoogd, viel eveneens een 20-tal gewonden aan de grens. In Istanbul in Turkije en in Amman (Jordanië) werden massale sympathiebetoging met de Palestijnen gehouden.
Er vond ook een onbekend aantal arrestaties plaats. Hier worden twee arrestanten weggeleid in Wadi Joz.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...