zondag 23 juli 2017

Palestijnen: ook speciale camera's bij al-Aqsa zijn onaanvaardbaar

(YNet)
 \
Israel heeft geprobeerd een compromis aan de Palestijnen aan te bieden voor de elektronische poortjes en de draaipoortjes. Het heeft nu speciale waarnemingscamera's geïnstalleerd bij de diverse ingangen (zie foto) die die dingen moeten vervangen. Deze oplossing is echter ook onmiddellijk van de hand gewezen. Mufti Muhammad al Hussein zei tegen Ma'an News dat dat de Palestijnen de metaaldetectors en ''alle andere maatregelen'' verwerpen die het ongehinderd betreden van het gebied van de Al-Aqsa Moskee belemmeren.
Sommige mensen, zoals oud-Cidi-directeur Ronny Naftaniël op Twitter en Facebook laat blijken, begrijpen niet waarom de Palestijnen maatregelen verwerpen die ''hun veiligheid ten goede komen''. Daarom is het misschien goed als iemand, ik in dit geval, even opmerkt dat de zorg voor de veiligheid van a-lAqsa en omgeving volgens de ''status quo''  afspraken berust bij de Waqf, de beheerstrust. Dat zijn dus de Palestijnen zelf. Het maakt nogal verschil of de Palestijnen aan de knoppen van de poortjes of de camera;'s zitten, dan wel, in het nu door Israel voorgestelde geval, de Israeli's.
Laat dat voor iedereen duidelijk zijn: als de Palestijnen het hebben over stappen op weg naar het overnemen van de controle, dan is dat wat zij bedoelen. Verder is natuurlijk ook van belang wie er worden gescreend. Dat zijn de Palestijnen en niet de vele, zwaar bewapende Israeli' s in uniform. Misschien kan het geen kwaad eraan te herinneren dat de man die in 1994 in de Ibrahimi moskee in Hebron 29 mensen doodde en er ruim 200 verwondde voor hij kon worden doodgeslagen, Baruch Goldstein, ongehinderd door mocht lopen, omdat hij gekleed was in zijn militaire uniform.
Intussen gaan de Palestijnen door met demonstratief op straat te bidden. Zaterdag viel daar weer een dode bij. Later op de avond ook weer de nodige gewonden (zie onderaan). Zweden, Egypte en Frankrijk hebben voor maandag een spoedzitting aangevraagd van de VN Veiligheidsraad over deze uit de hand lopende situatie.      
De journaliste Amira Hass van Haaretz, gaf intussen een opsomming van het soort verwondingen dat de Rode Halve Maan, los van de drie doden die er vielen, vrijdag te behandelen kreeg. Dat waren er 450 in totaal, waaronder 23 door scherpe munitie, 147 door zogenoemde ''sponskogels'' (kogels met een sponsachtige rubber kop) 65 mensen liepen gebroken ledematen op, en  215 hadden te kampen met ademhalingsproblemen door een overmaat aan traangas. 
Veder meldde Hass dat er ook zes journalisten die de gebeurtenissen coverden gewond raakten: onder hen een fotojournalist en een fotograaf van Wafa, het nieuwsagentschap van de Palestijnse Autoriteit, die beiden werden getroffen door ''sponskogels'',  een verslaggeefster van Ma’an die door een soldaat een traangasgranaat in haar gezicht geschoten kreeg, een collega van haar van Ma'an die het te kwaad kreeg door traangas,  een Wafa fotograaf die aan zijn voet gewond raakte door een stungranaat, en een journalist van al Hayat al Jadida, tevens hoofd van het syndicaat van Journalisten, die een hoofdwond opliep. 
Zaterdagavond was het ook weer volop mis. Ma'an meldt dat volgens de Rode Halve Maan 14 mensen in het ziekenhuis belandden en dat er in totaal 63 mensen in Jeruzalem gewond raakten.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...