dinsdag 11 juli 2017

Palestijns dagje: Inbreker doodgeschoten, jongetje verliest oog, auto beschoten

De Israelische politie heeft dinsdagmorgen bij het Shu'afat kamp in Jeruzalem het vuur geopend op een auto omdat hij gevaarlijk reed. De auto werd doorzeefd, Merkwaardig genoeg stapte de bestuurder er ongedeerd uit. Hij werd gearresteerd.
Bij hetzelfde kamp werd verleden jaar september op dezelfde manier de 27 jarige Mustafa Nimr gedood, die met lekkernijen en babykleertjes op weg was naar huis. Zijn neef werd later aangeklaagd voor ''dood door schuld'', omdat hij gevaarlijk zou hebben gereden. De moeder van Mustafa werd in maart van dit jaar doodgeschoten bij een checkpoint in Jeruzalem, omdat ze een schaartje omhoog hield en de agenten voor moordenaars uitschold. De mensenrechtenorganisatie B'tselem noemde de dood van moeder en zoon beide ''ongerechtvaardigd''.  
In de nacht maand maandag op dinsdag schoot een inwoner van Beit Yitzhak bij Netanya een Palestijnse inbreker dood in zijn huis.
Hij had een geluid gehoord en opende daarop het vuur. Een tweede inbreker raakte ernstig gewond. Hij ligt in het ziekenhuis  en is daar meteen ook gearresteerd. Hij was een 34 jarige man uit Tulkarem op de Westoever. Hij had geen vergunning om in Israel te zijn.
De 13 jarige Nur Hamdan is zijn linkeroog kwijt. De jongen zat zondag in het huis van zijn ouders op het balcon te spelen toen beneden de politie arriveerde omdat er tussen twee buren een gevecht was uitgebroken. De politie werd met stenen bekogeld en opende het vuur met ''sponskogels''. Eén ervan trof Nur in het oog op het moment dat hij opstond omdat zijn moeder zei dat het beter was naar binnen te gaan wegens het geweld. De jongen heeft ook een fractuur van de oogkas. Er zijn veel meer gevallen van oogletsel geweest door gebruik van de sponskogel. Iin 2014 viel er een dode: Mohammed Sunuqrut. Bovendien zou er ook een geval van ernstig hersenletsel zijn geweest. De schietinstructie zegt dat de kogels alleen op de benen mogen worden afgevuurd.      

7 opmerkingen:

Gennadi zei

'In de nacht maandag op dinsdag schoot een inwoner van Beit Yitzhak bij Netanya een Palestijnse inbreker dood in zijn huis.
Hij had een geluid gehoord en opende daarop het vuur. Een tweede inbreker raakte ernstig gewond. Hij ligt in het ziekenhuis en is daar meteen ook gearresteerd. Hij was een 34 jarige man uit Tulkarem op de Westoever. Hij had geen vergunning om in Israel te zijn.'

Jij 'vergeet' alleen te melden dat de man is 80+ jarige Holocaust survivor en de twee inbrekers waren met de bijlen gewapend. En hij schoot niet 'op geluid' maar gericht op de inbrekers.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Ik ''vergeet'' niets. Jij vergeet, zoals wel vaker, te melden waar je dit vandaan hebt. Ik heb het van Haaretz en van Ma'an (die het volgens mij ook uit Haaretz had). Dus als iemand wat vergeten is.....
Ik vraag me trouwens af of iemand die de Holocaust heeft overleefd meer recht heeft anderen dood te schieten dan gewone mensen. Zelfs als die anderen bijlen bij zich hadden.

Pieter te Baete zei

Noodweerexces is zelfs in het vredige Nederland toegestaan.

Abu Pessoptimist zei

Pieter t.B.,
Zeker. Maar anders dan in Israel wordt in het vredige Nederland onderzocht of daarvan echt sprake was.

Elisabeth zei

Laat me niet lachen Herman de Goede: Een Palestijn die op straat loopt met een schaartje is al bedreigend genoeg voor het claimen van noodweer exces in Israel. Sterker nog, het is helemaal niet nodig het te claimen want je wordt helemaal niet aangeklaagd, zelfs niet als je een jong Palestijns meisje neerschiet.

Pieter te Baete zei

Uw vertrouwen in rechtsstaat Nederland grenst aan naïviteit.

Abu Pessoptimist zei

PtB.
Laten we het erop houden dat naar mijn bescheiden mening in Nederland, anders dan in Israel, niet ongeveer alles gericht tegen mensen met Arabische klinkende namen/Arabisch uiterlijk onder ''noodweer'' wordt gerangschikt.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...