maandag 10 juli 2017

Zakenman Gabbay wint verkiezingen Israelische Arbeidspartij

Gabbay (links) en Peretz. 

Avy Gabbay (50) heeft maandag de verkiezingen gewonnen voor het leiderschap van de Israelische Arbeidspartij. Hij  versloeg zijn tegenkandidaat Amir Peretz (65) met een verschil van ruim 2.000 stemmen. Zo'n 30.000 mensen brachten hun stem uit. Hij was in feite de ''onbekende buitenstaander''. Wat de overwinning van deze zakenman in de praktijk gaat betekenen zal de tijd leren.
Het was maandag de  tweede ronde van de verkiezingen voor een nieuwe partijleider. De eerste ronde, ruim een week geleden, bracht al de verrassing dat Isaac (Bougy) Herzog zijn plaats als partijleider verloor. Herzog was een zwakke leider die een aantal malen met onhaalbare vredesplannen kwam (Palestina zonder Jeruzalem bijvoorbeeld) en die veel krediet verloor nadat was uitgelekt dat hij eerder dit jaar geheime besprekingen met Netanyahu voerde om tot de regering toe te treden.
Met Gabbay komt een leider aan het bewind die niet veel meer geloofwaardiger is.
Hij is van Marokkaanse afkomst en werd vermogend als directeur van de telecom maatschappij Bezecq. Hij behoorde tot de medeoprichters van Kulanu (''Wij allemaal''), de onzijdige allemanspartij van Moshe Kahlon en was minister van Milieu in het kabinet Netanyahu. Na toetreding van Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) als minister van Defensie tot de regering trad hij achter af en werd hij in december 2016 lid van de Arbeidspartij. Het is de vraag of hij wel socialist is. Hij wil een twee staten oplossing. Voor Jeruzalem verdedigt hij de ''Clinton parameters'' maar zonder overdacht van het terrein van de al Aqsa moskee.
Amir Peretz, zijn tegenstander is duifachtiger. Hij is voor de vrijlating van de tot levenslang veroordeelde populaire Fatah leider Marwan Barghouthi. Hij is als oud voorzitter van de vakbond Histadruth ook linkser. Peretz was echter als eens eerder leider van Labour. Toen verknoeide hij zijn positie door een uitermate knullig optreden als minister van Defensie tijdens de oorlog van 2006 in Libanon.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...