donderdag 27 juli 2017

Palestijnen keren weer terug naar het terrein van al Aqsa

Palestijnen vieren de heropening van het terrrein van de Aqsa moskee. (Haaretz, Emil Salman) 

 De islamitische religieuze leiders in Jeruzalem hebben donderdag de moslims opgeroepen weer in de Aqsa moskee te komen bidden. Dat gebeurde nadat Israel alle obstakels, die de afgelopen weken waren aangebracht, weer had opgeruimd.
 De leiders gaven hun verklaring in een bijeenkomst in Jeruzalem,waar ze het verslag hoorden van de technische commissie van de Waqf, die had geconstateerd dat Israel na het weghalen van de elektronische poortjes ook de camera's en dranghekken die het had aangebracht donderdagmorgen  had verwijderd. Het middaggebed van donderdag zal weer in de Aqsa moskee worden gehouden, zo maakten zij bekend. Voor vrijdag werd iedereen in Jeruzalem en omstreken opgeroepen  naar het vrijdaggebed in de Aqsa moskee te komen. De islamitische leiders hadden verklaard dat zij pas weer in de Aqsa moskee zouden gaan bidden als alle veranderingen die Israel na 14 juli had aangebracht waren verwijderd. Blijkbaar is dat het geval. 

Over het nieuwe systeem met camera's dat Israel in de komende maanden in de Oude Stad van Jeruzalem wil gaan installeren en waarvoor het 100 miljoen shekel heeft uitgetrokken, werd niets gezegd. Wel gaf de mensenrechtenorganisatie al Haq een verklaring uit dat groepen Palestijnse winkeliers in de Oude Stad zwaar te lijden hebben gehad door de tijdelijke afsluiting van straten die naar de Aqsa moskee leiden. Dat betekende een verlies van klandizie en het was niet voor het eerst. volgen al Haq kunnen de winkeliers op die manier iet hun huur en belastingen betalen. Amnesty Inernational, tikte intussen Israel op de vingers omdat tijdens de rellen van vorige week vrijdag invallen waren gedaan door Israelische militairen in Palestijnse ziekenhuizen waarbij artsen en het medisch personeel waren gehinderd hun werk te doen. Amnesty keurde dit ten sterkste af en zei dat voor zoiets nooit een rechtvaardiging te bedenken valt. 
Eerder had de Israelische mensrechtenorganisatie B'tselem al een scherpe verklaring over de rellen van de afgelopen weken uitgegeven, waarbij vier doden en meer dan 1.000 gewonden vielen. B'tselem zei dat Israel een ''verbijsterend gebrek aan interesse had getoond voor het welzijn en de veiligheid van duizenden inwoners van Jeruzalem''.
Haaretz weet intussen nog te vertellen dat de Palestijnse president Abbas heeft geweigerd Jason Greenblatt te ontvangen, de speciale afgezant die president Trump had gestuurd met de bedoeling de gemoederen in Jeruzalem te kalmeren. Greenblatt zou Abbas hebben willen zeggen dat hij moest ophouden  met de moslims op te hitsen en hen op moest roepen gewoon weer in de Aqsa moskee te gaan bidden. Abbas had kennelijk geen zin daarnaar te luisteren. Greenblatt sprak overigens wel met de onderhandelaar van Abbas, Saeb Erakat, en met veiligheidsman Majid Faraj.  

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...