vrijdag 21 juli 2017

Israelisch kabinet besluit: poortjes blijven, botsingen dus onvermijdelijk

Het Israelische ''veiligheidskabinet'' heeft in de nacht van donderdag op vrijdag besloten dat de elektronische poortjes bij de esplanade van al-Aqsa zullen blijven. ondanks het advies van mensen van de veiligheidsdienst Shin Bet en de politie dat het beter is e weg te halen. Met deze beslissing zijn de voorwaarden geschapen voor nieuwe heftige botsingen in Jeruzalem.
Israel heeft duizenden agenten naar het gebied gestuurd. Zij houden alle mannen van onder de 50 tegen. De Palestijnse leiders van hun kant hebben donderdag al opgeroepen de vrijdaggebeden in alle moskeeën van Jeruzalem te schrappen, opdat de gelovigen naar de esplanade zullen optrekken voor het vrijdaggebed.
Israel heeft in de vroege ochtend tenminste 10 leiders van al Fatah opgepakt, onder wie Hatem al Qadr, een voormalige minister voor Jeruzalem in de regering van de Palestijnse Autoriteit met wie de Israeli's tot dat moment zonder resultaat hadden onderhandeld, en Fatah leider Adnan Ghaith en diens broer.
Donderdagavond en nacht waren er nog hevige botsingen buiten het terrein van de moskee.
Met name tijdens het laatste gebed van de dag, het isha-gebed.  De politie greep in en begon met rubberkogels en traangas te schieten op het moment dat mensen toespraken gingen houden. De menige gooide met stenen, stokken en flessen. De krant Haaretz meldde dat er 22 gewonden waren van wie een aantal ernstig. De krant Times of Israel had het over 46 gewonden onder wie ook een paar agenten. Ma'an News citeerde echter Muhammad al-Fitiyani van de Rode Halve Maan die vertelde dat er 79 gewonden waren, als gevolg van rubberkogels, stungranaten en wapenstokken van de politie. Al-Fitiyani zei dat 37 van hen naar ziekenhuizen vervoerd moesten worden en dat drie van hen in kritieke staat zijn wegens verwondingen aan hoofd of borst.  

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...