Updated. Groepen moslims hebben maandagmiddag en avond en ook dinsdag in Jeruzalem weer op straat gebeden bij de Leeuwenpoort (Bab al Ahbat) en andere poorten die toegang geven tot de Haram al Sharif (Tempelberg) uit protest tegen de door Israel geïnstalleerde metaaldetectorpoortjes. Israelische politie probeerde de biddende mensen te verwijderen omdat ze ''de weg blokkeerden'' en zette daarbij ook bereden politie in.
Er vielen daarbij maandag niet minder dan 50 gewonden, volgens de ''Rode Halve Maan'', het islamitische equivalent van het Rode Kruis. Zestien mensen raakten gewond door de met rubber overtrokken metalen kogels, negen door scherven van zogenoemde ''stungranaten'' en 25 liepen verwondingen op door te zijn geslagen en getrapt door de Israelische politie.
De Palestijnen geven echter niet op. Een bijeenkomst van leiders van al Fatah riep maandag op tot ''een dag van woede'' en anderen, onder wie Mustafa Barghouti van het ''Palestijnse Initiatief'' riepen op tot een boycot.
In Jordanië meldden de kranten op de voorpagina dat de vertegenwoordigers van de landen van de Arabische Liga maandag tijdens een spoedbijeenkomst alle veranderingen aan de ''status quo'' bij de Aqsa moskee hebben afgewezen en hebben opgeroepen de elektronische poortjes direct weer te verwijderen.
De vrijheid om religieuze diensten bij te wonen dient te worden hersteld. De internationale gemeenschap werd opgeroepen tussenbeide te komen. De Liga kwam bijeen op verzoek van Palestina.
De afgevaardigden prezen echter ook de rol van de Jordaanse koning als hoeder van de heilige plaatsen. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi waarschuwde intussen maandag voor de mogelijkheid van verdere escalatie als de spanning niet onmiddellijk wordt opgeheven en de wettelijke en historische situatie niet wordt hersteld. Volgens Safadi dient de toegang tot de moskee onmiddellijk volledig te worden hersteld.
De Palestijnen en de moslim wereld zien de plaatsing van de poortjes als een nieuwe stap waarmee Israel de controle over het terrein van de Aqsa moskee verder naar zich toetrekt. Die stap wordt gezien als een stap op weg naar het zich toeëigenen van het recht van Joden om op deze plek te bidden. Of, om zoals in Hebron is gebeurd waar een deel van de Ibrahimi moskee al jaren geleden tot synagoge is omgetoverd, een deel van het gebied als ''Joods'' op te eisen. Of, in het ergste geval, om één van de eeuwenoude moskeeën af te breken en re een tempel voor in de plaats te bouwen, zoals groepen als de ''Getrouwen van de Tempel'' willen. Deze angst schijnt in Israel niet te worden opgemerkt of niet erg belangrijk te worden gevonden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten