dinsdag 25 juli 2017

Probleem Israel-Jordanië opgelost, ook haalt Israel de poortjes bij al-Aqsa weg

Werklieden zijn begonnen de poortjes weer weg te halen. (Times of Israel)

De problemen tussen Israel en Jordanië nadat een ambassademedewerker in Amman twee mensen heeft doodgeschoten zijn opgelost. Het voltallige personeel van de Israelische ambassade in Amman is maandagavond teruggekeerd in Israel  De man die de dodelijk schoten losten is alleen even ondervraagd in aanwezigheid van Israelische diplomaten voor de politie in Amman hem liet gaan.
Het Israelische kabinet besloot maandagavond om de elektronische poortjes bij de al-Aqsa weer te verwijderen. Ook de camera's gaan weg. Er komen wel ''geavanceerde'' camera-systemen in de Oude Stad van Jeruzalem voor in de plaats, zo werd bekendgemaakt, maar wat dat inhoudt blijft vooralsnog onduidelijk.
 Officieel hebben de vrijlating van de diplomaten en de verwijdering van de poortjes niets met elkaar te maken. Iedereen die dat gelooft  is echter op zijn achterhoofd gevallen. Voorafgaande aan de vrijlating en de beslissing om de poortjes weg te halen, stuurde Netanyahu Nadav Argaman, de directeur van de Shin Bet (de Binnenlandse veiligheidsdienst), naar Amman en sprak hij via de telefoon met de Jordaanse koning Abdallah II. De koning zou hem gevraagd hebben de ''crisis rond de poortjes snel op te lossen''.Dat is dus duidelijk wat er ook is gebeurd. Voor wat hoort wat. En om geen gezichtsverlies te lijden doen we net alsof er geen afspraken zijn gemaakt.

Het incident in Amman kwam als een door God gegeven geschenk uit de hemel om druk op Israel uit te kunnen oefenen. Net als indertijd, toen Israel probeerde de leider van Hamas, Khaled Meshaal, in Amman te vermoorden met een spuitje met een dodelijk gif in zijn oor. Twee Israelische geheime agenten werden daarbij gepakt en dat gaf de toenmalige Jordaanse koning Hussein de gelegenheid om Israel voor het blok te zetten en onder meer te eisen dat het tegengif zou leveren,
De familie van de door de beveiliger van de ambassade doodgeschoten jongen, de 17 jarige Mohammed al-Jawawdeh, de zoon van de baas van de meubelfirma die slaapkamermeubilair moest leveren maar de ambassademan zou hebben aangevallen met een schroevendraaier, is het volgens de berichten uit Amman niet eens met de beslissing de ambassademan te laten gaan. Naar verluidt is er een woordenwisseling en mogelijk een ruzie met de Israeli aan de schietpartij vooraf gegaan. Hun zoon was niet politiek geëngageerd en nergens lid van. Het is uitgesloten dat hij de bedoeling zou hebben gehad de ambassademan aan te vallen, betogen de familieleden. Wat de familie van de eveneens doodgeschoten huisbaas, de orthopedische chirurg  dr. Bashar Kamel Hamarneh, denkt is niet bekend. Zij zal echter evenmin blij zijn.
Het lijkt er intussen op dat de ambassadebeveiliger gewoon heeft gedaan wat in Israel gebruikelijk is. Bij een ruzie met een Arabier schiet je zo iemand dood. En als je daarbij per ongeluk ook een andere Arabier raakt is dat jammer voor die Arabier, maar gelukkig mag je in Israel zoiets doen als je daarna als Jood maar zegt dat je vreesde dat je leven in gevaar was.
De ambassademan zou er in Israel mee weg zijn gekomen. En hij komt er nu ook mee weg,omdat hij de Jordaanse koning op deze manier een geweldige reden gaf van de Israeli's een mooie  tegenprestatie te eisen. De onzalige poortjes, die een extra Israelisch ''checkpoint'' dreigden te worden voor de gelovigen die in de Aqsa moskee wilden bidden, zijn verdwenen. De demonstraties ertegen zullen echter nog wel een tijdje herinnerd worden. Vier Palestijnse jongeren werden gedood en er vielen in tien dagen 1.090 gewonden, zo maakte de Rode Halve Maan maandag bekend.  Van hen raakten 29 mensen door scherpe munitie gewond, sommigen ernstig, getroffen, 374 werden getroffen door ''rubberkogels'' (met rubber overtrokken stalen cylinders), 471 kregen ademhalingsproblemen door traangas, inclusief 34 mensen die daardoor in een ziekenhuis moesten worden opgenomen, en 216 werden geschopt, geslagen, met wapenstokken bewerkt of overreden en liepen daardoor verwondingen op die moesten worden behandeld. 

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...