woensdag 26 juli 2017

Crises tussen Israel en Jordanië en rond de Aqsa moskee nog niet voorbij

Netanyahu omhelst de man man die in Amman tijdens een ruzie twee Jordaniërs doodschoot als een held. (Haaretz)

Israel is nog niet helemaal over de crisis heen met Jordanië. Het is ook nog lang niet klaar met de crisis rond de Aqsa moskee (Tempelberg), zo blijkt.
De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi toonde zich dinsdag uitermate ontevreden en boos  met de afhandeling van de zaak van de ambassade beveiliger die een Jordaanse  jongen van 16 en een chirurg heeft doodgeschoten. tijdens een ruzie. Hij noemde het ''absurd dat er in Israel reacties waren alsof er helden thuiskwamen en alsof Jordanië de verdachte en de ambassadeur gegijzeld hield. Dat is echt absurd,'' zei hij op CNN.(Op de Facebook pagina van Netanyahu was een filmpje te zien, waarop de ambassadebeveiliger door Netanyahu werd omhelsd en als een held werd binnemgehaald).
''Dit is een kwestie van strafrecht. en ik geloof dat het voor iedereen een zaak zou moeten zijn die als zodanig wordt behandeld," aldus minister Safadi.
Het recht zou zijn loop moeten hebben en in overweging moeten nemen dat er twee Jordaniërs zijn gedood. Maar Jordanië is haar juridische verplichtingen nagekomen [door de wetten te volgen die gelden voor diplomatieke vertegenwoordigers die immuniteit genieten]. Het is nu aan Israel om hetzelfde te doen en het recht zijn loop te laten  hebben en te stoppen met provocerend gedrag dat de feiten verdoezelt. We hielden ons aan onze verplichtingen [.....] en nu is het aan Israel om zich te houden aan waartoe het moreel en wettelijk wettelijk verplicht is, dat betekent dat het strafrecht zijn loop moet hebben en dat er recht wordt gedaan.''  Hij voegde eraan toe dat de Jordaanse regering kritiek van parlementariërs had gekregen, maar niet anders had kunnen handleen gezien haar diplomatieke verplichtingen.  
Wat betreftt de crisis rond de Aqsa moskee is intussen duidelijk geworden dat wél de elektronische poortjes zijn weggehaald, maar dat eht Israeliche kabinet, in tegenstelling tot wat eerer bekend werd gemaakt. toch heeft besloten de ''veiligheidscamera's''te laten hangen. Al gevolg daarvan heeft de Paleetijnse Waqf die Aqsa moskee beheert, besloten het verzet voort te zetten. Ook de Palestijnse leider Abbas heeft gezegd dat hij de "veiligheidscoördinatie"met Israel voorlopig bevroren houdt. Het kabinet besloot overigens maandag ook dat er een nieuw systeem rond de ingangen van het terrein zal worden geïnstalleerd dat werkt met gezichtsherkenning en een database.
 
  

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...