woensdag 12 juli 2017

Opnieuw zes maanden ''administratieve detentie'' voor politica en mensenrechtenactiviste Jarrar

Een Israelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofer heeft woensdag Khalida Jarrar, parlementslid voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), vice directeur van de mensenrechtentenorganisatie die zich vooral bezighoudt met gevangenen, Addameer, en een bekende femistische activiste, veroordeeld tot zes maanden ''administratieve detentie''.  Administratieve detentie betekent gevangenisstraf zonder dat er een motivatie wordt gegeven of een proces plaatsvindt.
Jarrar werd eerder deze maand opgepakt omdat ze zich bezig zou hebben gehouden met het bedrijven van politiek. De veroordeling tot administratieve detentie is een typisch draaideurvonnis van de militaire rechters, die daarmee, wat in dit soort zaken gebruikelijk is, blindelings de geheime rapporten volgen van geheime diensten, die door niet ter verantwoording kunnen worden geroepen.
Jarrar kwam vorig jaar juni vrij na in totaal 14 maanden in de gevangenis te hebben gezeten voor het geven van een interview, het bezoeken van een protesttent voor gevangenen en het bijwonen van protestmarsen. De werkelijke reden zou echter zijn dat ze betrokken was (en is) bij het indienen van de klacht van de PLO bij het internationale Strafhof in Den Haag. Aanvankelijk kreeg ze de vorige keer ook administratieve gevangenisstraf opgelegd, maar na internationale protesten zag het militair juridische apparaat zich gedwongen toch een aanklacht op te stellen, die erop neerkwam dat zij zich met politiek bezig had gehouden. Omdat zij geen zin had zich te  verdedigen voor een rechtbank die in 99,97 procent van de gevallen een veroordeling uitspreekt, ging ze een ''plea bargain'' aan (een toegeven van schuld in ruil voor strafvermindering).
Een paar dagen geleden werd overigens ook Khitam al-Saafin tot administratieve detentie veroordeeld. Zij is voorzitster van de Bond van Palestijnse Vrouwencomités. Saafin, die net als Khalida Jarrar werd gearresteerd op 2 juli, kreeg drie maanden.

Geen opmerkingen:

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...