zaterdag 22 juli 2017

Weer een dode tijdens protesten tegen poortjes

De gedode Yousif Kashur.

Ook zaterdag hebben zich weer op veel plaatsen op de Westoever protesten voorgedaan tegen de ''poortjes'' bij de al-Aqsa moskee. In de plaats al-Eizariya schoot de politie daarbij met scherp twee jongeren neer. Een van hen, de 24-jarige Yousif Kashur uit Abu Dis werd zodanig ernstig gewond dat hij later in een ziekenhuis in Ramallah overleed.
Ook zaterdag werd er weer gebeden bij de Leeuwenpoort, buiten het complex van al-Aqsa. De politie verspreidde opnieuw de gelovigen met geweld. 's Avonds herhaalde zich dat. Er ontstonden botsingen toen de politie met waterkanonnen, stungranaten, traangas en bereden agenten de gelovigen te lijf ging. In de tussentijd werd na het middaggebed een jongere die met vrienden een tent bij de poort wilde opzetten gearresteerd. Een vriend van hem werd in elkaar geslagen.

De politie van haar kant klaagde dat zij in de middag en avond was bestookt met molotov cocktails en stenen in de buurten at-Tur, Issawiya, bij het Shu'afat kamp en in de Oude Stad van Jeruzalem.Volgens de krant Haaretz waren er ook clashes bij Qalandiya en in het plaatsje Kobar, vanwaar de dader van de aanval in de nederzetting Halamish afkomstig was. Kobar is afgesloten van de buitenwereld, de broer van de aanvaller is gearresteerd en zijn huis is opgemeten om te worden opgeblazen. Verder werd er ook een demonstratie in Kafr Qaddum
Met de dood van Yousif Kashur is het aantal sinds het begin van dit jaar gedode Palestijnen op 50 gekomen. De dag tevoren waren er drie dode Palestijnen en drie dode Isareli's (in totaalzijn dat er nu dit jaar 13). Uiteindelijk waren er ook niet minder dan 450 Palestijnse gewonden. Daarvan werden er nog 110 zaterdagmorgen behandeld, nadat de onlusten lang in de nacht waren doorgegaan. Israel deed op een gegeven moment in grote delen van Jeruzalem het licht uit, zodat dat zich afspeelde in een spookachtige atmosfeer.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...