zaterdag 22 juli 2017

Abbas zegt dat hij de samenwerking met Israel opschort

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft in een dramatische geste alle contacten met Israel opgeschort na de gebeurtenissen van vrijdag in Jeruzalem en op de Westoever als gevolg van de protesten tegen de elektronische poortjes bij de Hamar al Sharif.  Zijn gebaar moet waarschijnlijk met een flinke dosis scepsis worden bezien. 
Abbas, die een reis naar China heeft afgebroken als gevolg van de gebeurtenissen, zei in een tv rede na afloop van overleg met de rest van het Palestijnse leiderschap dat hij uit naam van al deze leiders  ''alle contacten met 'het bezettende land'' opschort totdat Israel ''alle maatregelen tegen ons Palestijnse volk en Jeruzalem, met name de al-Aqsa Moskee ongedaan heeft gemaakt en de historische status quo van de al-Aqsa Moskee heeft hersteld”. 
“We zijn ook tegen de zogenaamde elektronische poortjes omdat ze een politiek gebaar zijn dat erop mikt om onder de dekmantel van wat wordt voorgesteld als een veiligheidsmaatregel de controle over al-Aqsa over te nemen en ook het vredesproces te vermijden en het conflict van een politiek conflict te veranderen in een religieus conflict.''
Abbas voegde eraan toe dat hij $25 miljoen ter beschikking stekt om de standvastigheid van de Palestijnen in het bezette Oost Jeruzalem bij te staan. ook zal de Palestijnse Autoriteit de kosten dragen van de mensen die bij de onlusten gewond zijn geraakt. 
Abbas deed eveneens een beroep op Hamas het ''bestuurscomité'' (dat wil zeggen de regering van Hamas) in Gaza te ontbinden, zich bij de PA aan te sluiten en mee te doen met verkiezingen. Hamas reageerde met de opmerking dat de uitlatingen van Abu Mazen niets voorstellen zolang hij de restricties voor Gaza handhaaft, de ''veiligheidscoördinatie met Israel niet laat vallen en niet ophoudt het Palestijnse verzet te belemmeren. 
Hamas had daarmee een punt. Het enige contact met Israel dat Abbas op dit moment heeft is de veiligheidscoördinatie, dat wil zeggen de samenwerking van zijn geheime dienst en zijn ''veiligheidstroepen met die van Israel bij het tegengaan van mogelijk Palestijns verzet en het oppaken van aanhangers van Hamas. Als hij dat zou opgeven komt hij in moeilijkheden met Israel, de VS en mogelijk ook de EU. Zijn gebaar is dus volgens mij (AbuP.) vooral een loos gebaar.  

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...