maandag 10 juli 2017

Netanyahu ziet antisemitisme door de vingers als het gericht is tegen Israel critici

 Poster met Soros: laat hem niet het laatst lachen.

 Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag afstand genomen van een scherpe aanval die de Israelische ambassadeur in Hongarije een dag eerder had gericht tegen een campagne van de Hongaarse regering Orbán tegen de Amerikaanse magnaat George Soros. Overal in het land zijn plakkaten opgehangen met een foto van Soros met de tekst '99 procent verwerpt illegale immigratie'  en ''Laten we niet Soros het laatst laten lachen''.
De plakkaten, die soms op de vloer van treinen en dergelijke zijn gepakt zodat de mensen over Soros heen kunnen lopen, zijn onderdeel van een campagne van Orbán en zijn partij, Fidesz, tegen immigratie in het algemeen en islamitische immigranten in het bijzonder. Soros is als mikpunt gekozen omdat hij, als in Hongarije geboren Jood, fel tegen de islamofobe en racistische politiek van Orban is, en mensenrechtengroepen en linksere groepen binnen de Hongaarse civil society financiert. De Joodse gemeenschap in Hongarije (zo'n 100.000 mensen) is bezorgd dat de aanval op Soros antisemitisme in  de hand werkt. Op veel plaatsen zijn teksten als ''vuile Jood'' of ''rot Jood'' op de plakkaten tegen Soros aangebracht, Vandaar de aanval van de Israelische ambassadeur van zaterdag en diens oproep de campagne te staken.
Maar de ambassadeur had er geen rekening mee gehouden dat premier Netanyahu op 18 juli in Budapest wordt verwacht en kennelijk de vriendschap met Hongarije hog op zijn lijstje heeft staan.
Kort geleden liet hij daarom ook vrij ongemerkt passeren dat zijn Hongaarse collega Orbán in een speech waarin hij vroegere Hongaarse leiders de revue liet passeren, lovende woorden sprak over Miklós Horthy. Horthy was de fascistische Hongaarse leider die in de zomer van 1944, na een aanvankelijke weigering, alsnog in samenwerking met de nazi's 600.000 Hongaarse Joden liet deporteren en vermoorden.
Vandaar ook dat Netanyahu zondag het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gaf afstand te nemen van de verklaring van de ambassadeur. Woordvoerder Emmanuel Nahshon van het ministerie kwam toen met een verklaring waarin niet Orbán aanviel, maar Soros. ''Israel is tegen antisemitisme in elke land en staat achter Joodse gemeenschappen waar dan ook om die haat tegen te gaan. Dat was de enige achtergrond van de boodschap van Israels ambassadeur in Hongarije, '' aldus de verklaring. ''Maar de boodschap was op geen enkele manier bedoeld om kritiek op George Soros te delegitimeren, die voortdurend de democratisch gekozen regering van Israel te lijf gaat door organisaties te subsidiëren die de Joodse staat zwart maken en proberen haar het recht te ontnemen zichzelf te verdedigen.''
In een rapport van de infame Israelische semi overheidswaakhond ''NGO Monitor'' uit 2013 staat een lijst van organisaties in Israel en Palestina  die Soros, of beter: diens ''Open Society Foundations''  subsidiëren. Daaronder organisaties aan de ''rand van de Israelische samenleving'' (een uitdrukking van NGO Monitor) als  de mensenrechtenorganisatie B'tselem, de organisatie van ex soldaten Breaking the Silence, het New Israel Fund, Ir Amim, Yesh Din en Rabbis for Human Rights. Verder ook Adalah voor de rechten van de Palestijnse minderheid in Israel,  Gisha (de organisatie die de situatie in Gaza monitort), en de Palestijnse mensenrechtenorganisaties Al Haq en Palestinian Center for Human Rights (PCHR). Aan de lijst van organisaties die Israel zwart proberen te maken ontbreken ook niet Human Rights Watch en Amnesty International. Los daarvan is Soros tegenstanders van het saboteren van een eenheidsregering van Fatah en Hamas (wat Israel al een paar keer heeft gedaan), wil hij Hamas bij vredesbesprekingen betrekken, is hij tegen de rol van de Amerikaanse Israel lobby AIPAC en steunt hij het Arabische vredesinitatief van 2002.
Het is duidelijk:iemand als Soros heeft in de ogen van NGO Monitor eigenlijk geen bestaansrecht meer. Veel mensen beschouwen lieden als Soros, zo is mijn ervaring, als ''een hater van zijn eigen volk''. Zo twittert de kolonistleider David Ha'ivry vandaag:  George Soros does not represent or values. Opposing his meddling in other countries is not antisemitism. Netanyahu is het daar kennelijk mee eens. Zo iemand mag, nee, móet je aanvallen. En dan geeft het niet meer als dat tot antisemitisme leidt. Een hater van het eigen volk is immers geen echte Jood.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...