maandag 24 juli 2017

Spanningen Israel-Jordanie na schietpartij met twee doden op ambassade in Amman

Jordaanse politie heeft de straat bij de ambassade afgesloten. (AFP)

Updated. Twee Jordaanse burgers zijn zondagavond gedood en een Israelische veiligheidsman is licht gewond bij een incident in een zwaar beveiligd gebouwd in het westen van de Jordaanse hoofdstad Amman, dat in gebruik is bij de Israelische ambassade. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het incident heeft geleid tot een diplomatieke crisis tussen Israel en Jordanië. Jordanië weigert de ambassadestaf te laten vertrekken, terwijl Israel de hele ambassadestaf  juist had willen evacuëren om verdere spanningen te vermijden.
Volgens het Israelische ministerie schoot de veiligheidsagent een 17 jarige employee dood van een meubelfirma die reparaties zou uitvoeren, maar hem in plaats daarvan aanviel met een mes schroevendraaier. De eigenaar van het (verhuurde) huis, een arts, werd door hem per ongeluk eveneens neergeschoten. Ook die man overleed.
De Jordaanse politie onderzoekt de zaak. Israel stelt dat de veiligheidsman diplomatieke immuniteit geniet. De straat bij de ambassade is afgezet, Het incident komt in een tijd van verhoogde spanning over de poortjes die Israel heeft geplaatst bij de al-Aqsa moskee. Amman was één van de steden waar afgelopen vrijdag duizenden mensen deelnamen aan een protestdemonstratie.

2 opmerkingen:

Elisabeth zei

Wat raar allemaal. Het lijkt nogal geimproviseerd, als je niet eens een mes meeneemt voor een aanslag. En de verhuurder ook doodgeschoten: De Jordaanse politie moet de beveiliger toch wel kunnen verhoren...

Mark r zei

De veiligheidsman is licht gewond en inmiddels in vrijheid in israel, wat hij te zoeken had in een aangrenzend pand van een dependance van de ambassade is onduidelijk. Iemand licht verwonden met een schroevendraaier is geen excuus voor een dubbele moord.

The Jordanian had come to a flat in an annex to the Israeli embassy to install furniture, and stabbed the security guard in the back with the screwdriver, Israel's foreign ministry said.

The guard then responded by shooting dead the Jordanian worker, while the apartment owner who was there at the time was wounded and later died from his injuries, according to the foreign ministry and a security source.
http://www.middleeasteye.net/news/israel-cites-immunity-guard-deadly-amman-embassy-shooting-79358948

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...