woensdag 19 juli 2017

Opnieuw botsingen bij al Aqsa moskee, weer tientallen gewonden

Woensdagmiddag zijn opnieuw clashes uitgebroken bij de Aqsa moskee tijdens het middaggebed, dat net als alle andere gebeden van de afgelopen drie dagen werd gehouden buiten het terrein zelf en buiten de door Israel aangebrachte elektronische poortjes en tv camera's. De Palestijnen verzetten zich tegen deze nieuw geïnstalleerde, door Israel bediende beveiligingsapparatuur. Zij zien het als een verdere stap op weg naar het overnemen door Israel van de controle over het gebied.
 Woensdag was door de Palestijnse leiders uitgeroepen tot een "Dag van woede''. Israelische politie probeerde de gelovigen met geweld te verwijderen, waarbij weer werd geschoten met ''rubberkogels'', traangas en ''stungranaten''. Er viel een vooralsnog onbekend aantal gewonden, en er werden twee arrestaties verricht. Dinsdagavond vielen er bij vergelijkbare botsingen niet minder dan 70 gewonde, van wie er 14 in een ziekenhuis belandden en er één moest worden geopereerd. Hij was  levensgevaarlijk gewond. De Palestijnen gooide stokken, flessen en stenen naar de politie. daarbij werden twee agenten licht gewond.
De Israelische krant Haaretz melde dat er disndagavond 14 gewonden vielen. Het verschil is te wijten aan het feit dat Haaretz alleen de ziekenhuisopnamen meldde. De ''Rode Halve Maan'' meldde dat de overige 56 gewonden ter plekke werden behandeld. Haaretz meldde ook dat er maandagavond drie gewonden vielen bij vergelijkbare clashes. Volgens Ma'an News (en de Rode Halve Maan) waren dat er toen 50. Wel meldde Haaretz weer dat er rond middernacht nog botsingen waren in Issawiya en Silwan, waarbij 15 Palestijnen gewond raakten.
Behalve Jordanië hebben intussen ook de Saudische koning Salman (via Washington) en Egypte (rechtstreeks) een beroep op Israel gedaan de poortjes te verwijderem en de gelovigen met rust te laten.
Woensdag eerder op de dag werden intussen ruim 100 Israelische fanatici tot de ''Tempelberg'' toegelaten. Ze werden echter weer weggestuurd toen bleek dat ze gebeden boeken bij zich hadden en wilden gaan bidden. Dat is in strijd met de ''status quo''.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...