zondag 16 juli 2017

Moslim autoriteiten weigeren al-Aqsa binnen te gaan na installatie ''veiligheidsmaatregelen''

 Gelovigen bidden buiten het terrein van al-Aqsa. Op de achtergrond de gewraakte poortjes. (Ma'an)

 De moslim-autoriteiten die de leiding hebben over de Aqsa moskee in Jeruzalem hebben zondagmiddag geweigerd de moskee na drie dagen van sluiting te heropenen. Israel sloot het terrein, en zelfs de gehele Oude Stad, af nadat daar vrijdag vijf doden waren gevallen bij een aanslag van drie mannen uit Umm al Fahm in Israel. Het vrijdaggebed en de diensten van zaterdag werden geannuleerd. Zondag gingen twee poorten weer open, nadat de politie op bevel van premier Netanyahu elektronische inspectiepoortjes had geïnstalleerd en camera's die waren aangesloten op een gesloten tv-circuit.
Maar de moslim-autoriteiten weigerden daarna er naar binnen te gaan. ''We houden de Israelische regering verantwoordelijk voor de veranderingen die ze hebben ingevoerd bij de Aqsa moskee en en het feit dat ze de controle erover van ons hebben afgenomen. We zullen buiten de moskee blijven totdat we hem terugkrijgen zoals hij was toen ze hem van ons afnamen,'' zei Omar al-Kiswani, de directeur van de Waqf (stichting) die al-Aqsa beheert.
Kiswani zei ook dat de sluiting van het complex, de bezetting en het verhinderen van het houden van de gebeden schendingen waren van internationale afspraken en van resoluties van de Verenigde Naties. Eerder op de dag had hij in een interview met ''The Voice of Palestine'' radio al gezegd dat de Israelische veiligheidsmaatregelen een ''gevaarlijke en niet eerder vertoonde poging van de Israelische autoriteiten [was] om hun controle op te leggen aan de al-Aqsa moskee''.
De gelovigen bleven zondag buiten de moskee. Net als vrijdag en zaterdag werd er gebeden op straat bij de ingangen van het terrein. De gelovigen weigerden gebruik te maken van de nieuwe Israelische controlepoortjes. Waarnemers waarschuwden dat het conflict zich op deze manier dreigt voort te slepen, ook al omdat Jordanië niet in de veranderingen is gekend. Het buurland reageerde vrijdag met een scherpe verklaring op de sluiting,  uit waarin het eiste dat Israel het gebied zou heropenen en zou afzien van stappen die de historische status quo geweld konden aandoen. Jordanië heeft een door Israel erkende functie als hoeder van de heilige plaatsen. In Jordanië werden de afgelopen dagen protestmarsen gehouden tegen de sluiting.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...