donderdag 6 juli 2017

Israelische grensbewaking gaat vanaf nu alle BDS aanhangers terugsturen

De Israelische grensbewakingsorganisatie, de ''Autoriteit betreffende Bevolking, Immigratie en de Grens'', heeft vorige maand een richtlijn gekregen om mensen te weren die BDS steunen, meldt de krant Haaretz vandaag. In een richtlijn die 28 redenen opsomt om mensen te weigeren,wordt BDS expliciet genoemd. Dat is in overeenstemming met de wet die afgelopen maart in Israel werd aangenomen. Het gaat daarbij zowel om mensen die een volledige boycot van Israel aanhangen, als mensen die alleen voor een boycot van de nederzettingen zijn.
BDS (Boycot, Desinvestment and Sanctions) is een politiek die in 2005 breed door de Palestijnse ''civil society'' werd omarmd. Zo'n 170 organisaties stelden zich erachter. De BDS beweging wordt intussen ook internationaal breed gesteund als vorm van geweldloos verzet tegen de bezetting en de nederzettingenpolitiek. Boycots zijn internationaal erkend als een legitiem politiek drukmiddel. Israel bestempelt deze vorm verzet echter als ''antisemitisch''. De Nederlandse regering, die BDS niet steunt, heeft verklaard dat BDS volgens de Nederlandse wet binnen de vrijheid van meningsuiting valt.

Binnenslands was er al een wet in Israel tegen BDS, die het onder meer mogelijk maakt tegen diegenen die reclame maken voor BDS of het openlijk steunen zware schadeclaims in te dienen. De maart aangenomen wet was erop gericht ook buitenlandse oppositie de weg te versperren..Van tijd tot tijd werden al aanhangers van BDS teruggestuurd. De nieuwe richtlijn maakt het nu definitief dat ook buitenlandse opposanten collectief worden geweerd.
Niet alleen Palestijnse, christelijke of neutrale organisaties worden daarvan het slachtoffer. Israel breekt ook met de fictie dat Israel, zoals het zionisme altijd afficheerde, ''het land van alle Joden'' is. De enkele tienduizenden aanhangers van de ''Jewish Voice for Peace'' (onder wie een flink aantal rabbijnen) in de VS kunnen het nu vergeten. Hetzelfde geldt voor aanverwante organisaties in Frankrijk, Zuid Afrika, Groot Brittannië, en voor de aanhang van het Nederlandse ''Een Ander Joods Geluid''. Israel is definitief het land geworden van rechtse Joden en kolonisten. Kritische journalisten of bloggers kunnen er niet meer werken als ze zich ooit positief heb ben uitgelaten over BDS. Bij democratie hoort vrijheid van meningsuiting. De ''enige democratie in het Midden Oosten'' is ook in dat opzicht niet langer democratisch.

Geen opmerkingen:

VS doet niet mee met Israelische aanval op Iran, Israel mobiliseert 2 divisies voor Rafah

Het Israelische oorlogskabinet vergadert (Isr. regeringsvoorlichtingsdienst)  President Biden heeft de Israelische premier Netanyahu verteld...