woensdag 5 juli 2017

Israel vernielt opnieuw zonnepanelen op de Westoever

(Foto B'tselem)

Israelische militairen hebben opnieuw enkele tientallen zonnepanelen weggesloopt uit een dorpje op de Westoever. Het gebeurde woensdag en het betrof het dorpje Khirbet al-Hammeh, in het noorden van de Westoever, zo meldt Wafa dat een plaatselijke PA functionaris citeerde, Aref Daraghmeh.  De reden was dat er ''geen vergunning'' voor de zonnepanelen was gegeven. Israel geeft dergelijke vergunningen nooit.
Woensdag 28 juni namen Israelische militairen 96 zonnepanelen en nog wat ander materiaal mee uit het dorpje Jubbet al Dhib in de regio Bethlehem. Ook daar was de reden dat er ''geen vergunning'' voor was gegeven De zonnepanelen waren met geld van de Nederlandse regering geplaatst en het riep een boze reactie op van Den Haag. Ook veroorzaakte het redelijk veel belangstelling en publiciteit in Nederland (en trouwens zelfs ook daarbuiten).
Het is nu even de vraag of dat in het geval van Khirbet al-Hammeh ook gaat gebeuren. Dit soort installaties zijn namelijk altijd donaties, van de EU of één of ander Europees land.
Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat dit soort sloopacties ook een beetje routine zijn. Ik heb op mijn blog verschillende van dit soort gevallen gedocumenteerd, zoals deze uit 2016, in het gebied Ras al Ahmar, ook in het noorden van de Westoever. Of dit bericht uit 2011 waarin ik meld dat Israel onder meer een met Nederlands geld aangelegde waterbron heeft vernield, plus een door Spanje aangelegde stroomvoorziening via zonnepanelen.
Ik heb echter niet altijd alle zonnepanelen opgesomd die Israel in de loop ter tijd heeft neergehaald, zoals ik ook wel vernielde watervoorzieningen of zelfs huizen oversla. Het zijn er teveel. Wel citeerde ik verleden jaar dit bericht van B'tselem, waarin melding werd gemaakt van sterk verhoogde sloopactiviteiten, van onder meer ook zonnepanelen.  
Stroomvoorziening via zonne energie is overigens een uitkomst voor veel kleine dorpjes die Israel niet op het elektriciteitsnet aan wil sluiten. Daarvoor behielpen ze zich met lawaaiige, op dure diesel lopende aggregaten.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...