zondag 23 juli 2017

Rechter in Jeruzalem vonnist in strijd met democratische rechten

De Israelische justitie heeft een aantal, volgens mij, buitengewoon wonderlijke vonnissen geveld in relatie tot de protesten tegen de ''poortjes'' bij al-Aqsa. Vlak voor de  grote protesten van vrijdag, werd een tiental activisten van de Palestijnse Fatah beweging opgepakt. Preventief opgepakt. Een aantal van deze mensen werd deze zondag vrijgelaten, maar ze mogen van de rechter 10 dagen niet op het terrein van al-Aqsa komen, 50 dagen geen interviews aan journalisten geven en 30 dagen niet de sociale media (Facebook etc.) gebruiken, zo maakte de advocaat van het Palestijnse Commissie voor Gevangenenzaken Mohammed Mahmoud bekend.
 Het gaat om de vroegere minister van Jeruzalem zaken Hatem Abd al-Qadr, de secretaris van Fatah in Jeruzalem, Adnan al-Ghaith en een drietal activisten. Zaterdag werden drie anderen vrijgelaten. Twee van hen zonder voorwaarden, de derde, het hoofd van  de Commissie voor de families van gevangenen in Jeruzalem, Amjad Abu Asab, onder voorwaarde dat hij 15 dagen niet de Oude Stad of het terrein van al-Aqsa mag komen. Weer twee anderen kregen huisarrest op basis van een borgsom van elk 1.000 shekel. En tenslotte werd één man nog vrijgelaten op voorwaarde dat hij twee weken al-Aqsa mijdt.

Vlak na de aanval op 14 juli waarbij twee agenten werden doodgeschoten (wat Israel ertoe bracht de poortjes te installeren) pakte Israel ook 58 employees op van de Waqf, de Islamitische stichting die het terrein beheert. van hen werden er 55 later die dag weer vrijgelaten, drie werden er tot 17 juli vastgehouden en 18 employees van de Waqf kregen van Israel te horen dat ze niet op het terrein van de Waqf mochten komen zonder dat hun werd verteld voor hoe lang.
De mensenrechtengroep al-Haq noemde dit collectief straffen. Ik moet zeggen dat ik me niet kan voorstellen dat een rechter in een democratie mensen preventief kan opleggen dat ze zich een bepaalde tijd niet op een door hungekzoen wijze mogen uiten of ergens niet mogen komen. Het gaat dwars in tegen de persoonlijke rechten en de vrijheid van meningsuiting. Maar ja het zijn natuurlijk wel Palestijnen. En Israel is natuurlijk ook geen democratie, in ieder geval niet een democratie die bedoeld is voor hen. 

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...