maandag 12 november 2018

Israel doodt bij invasie in Gaza zeven mensen, ook een Israelische officier komt om

Een Israelische speciale eenheid is zondagavond de Gazastrook binnengevallen ten oosten van Khan Younis en heeft daar een operatie uitgevoerd. Daarbij ontstond een vuurgevecht en kwam de Israelisce luchtmacht tussenbeide. Er werden daarbij zeven Palestijnen gedood, waarmee de routine van een één dode Palestijn per dag van de laatste tijd voor een keer werd  doorbroken. Eén van de doden was een adjunct-commandant van de Ezzeddin al-Qassam Brigades, de militaire strijdmacht van Hamas
Bij de schietpartij kwamen ook een Israelische luitenant-kolonel om en werd een  andere Israelische officier  gewond. Traditiegetrouw meldden de Israelische kranten de dood van de Israeli als het grote nieuws,terwijl het toch om een Israelische invasie ging waarbij zeven Palestijnen werden vermoord. Je zou je niet moeten voorstellen hoe het wereldnieuws was geweest als het omgekeerd was geweest.
Volgens de Israeli's ging het niet om een operatie die tot doel had om iemand te vermoorden (de Palestijnen vermoedden dat) , maar was het een ander soort operatie waarvan het doel (vermoedelijk het inwinnen van informatie) niet werd onthuld.
Israel voert dit soort operaties blijkbaar vaker uit, maar dit keer werd de identiteit van de Israeli's, die in een gewone burgerauto reden, onthuld. Om half tien 's avonds brak een vuurgevecht uit met strijders van Hamas, waarbij een ondercommandant van de Ezzedin al-Qassam Brigades, Nour Baraka (37) werd gedood. Een andere commandant werd eveneens gedood. De Israeli's riepen de hulp in van de Israelische luchtmacht om te kunnen terugkeren naar Israel, waarbij tenminste 40 raketten werden afgevuurd. Zes mensen kwamen daarbij om. Het is niet duidelijk of ze allemaal strijders waren van Hamas. Behalve Nour Salama Baraka waren de doden Mohammed Majed Mousa al-Qara (23),  Khalid Mohammed Ali Qweider (29), Mustafa Hassan Mohammed Abu Odeh (21), Mahmoud Attallah Musabeh (25) en Alaa Nasrallah Abdullah Fasefis (24). Later overleed ook nog Omar Naji Abu Khater (21).     
Hamas prees in een verklaring het heldhaftige verzet dat was geboden tegen de ''laffe Israelische aanval'', Het Israelische leger zei in een verklaring dat er een vuurgevecht was geweest ''tijdens
het uitvoeren van een operatie'' en dat alle militairen weer in Israel terug waren. Vanuit Gaza werden diverse raketten op Israel afgevuurd, waarvan er enkele werden neergeschoten. Premier Netanyahu,. die in Parijs de herdenking van de vrede die 100 jaar geleden werd gesloten aan het einde van de Eerste Wereldoorlog had bijgewoond, keerde vervroegd terug in verband met het geweld. 
De schietpartij en de beschietingen door de Israelische luchtmacht vonden plaats in een periode waarin Egypte al langere tijd pogingen doet een bestand tussen Gaza en de Israeli;'s tot stand te brengen. De verwachting is dat die pogingen met de Israelische operatie niet zijn geholpen. Het aantal Palestijnen in Gaza dat sinds 30 maart door de Israeli's is gedood bedraagt nu 240.

Geen opmerkingen:

''Zolang ik leef zal ik ik me actief herinneren hoe Rutte de massamoord heeft gesteund''

Toespraak door Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 26 november 2023. Vr...