donderdag 15 november 2018

Euro-med: bij jongste Israelische aanval op Gaza werden 100 families dakloos

Palestijnse journalisten demonstreren in het vernielde gebouw van al-Aqsa tv.  (Foto WAFA)

De Israelische luchtaanvallen op Gaza hebben op 13 november in 24 uur tijd niet alleen zeven mensen gedood (van wie 10 burgers) en 26 gewond, maar ook 100 families dakloos gemaakt. Negen civiele (niet voor militaire doeleinde gebruikte) gebouwen werden verwoest. Dat meldt de in Genève gehuisveste Euro-Mediterranean Human Rights Monitor (Euro-Med) in een persbericht dat woensdag is verspreid.
Volegsn Euro-Med gaat het om negen civiele gebouwen, waarin 80 appartementen en kantoren waren gevestigd. Verder werden tientallen winkels deels vernield, evenals een fitness centrum en een talencentrum die waren gelokaliseerd in het vernielde Yaziji gebouw, dat in een ruïne veranderde. Verder werd het hoofdkwartier van de al-Aqsa televisie, weliswaar een medium van Hamas maar niettemin een civiele instelling, tot puin gebombardeerd, evenals het Hayy al Nasr media netwerk ten westen van Gaza-stad.
 Al Amal hotel na de aanval

Een andere luchtaanval vernielde een woontoren in Bani Suhaila, ten oosten van Khan Yunis, en weer een andere luchtaanval was gericht op een flatgebouw met woningen in de wijk Remal ten westen van Gaza. Ook dit gebouw werd volledig verwoest en tien minuten later diezelfde morgen van 13 november ging een andere, vijf verdiepingen tellende woontoren in dezelfde buurt eraan.  Euro-med vermeldt niet dat ook een peuterspeelzaal, een universiteitscollege voor exacte wetenschappen en het al-Amal hotel dat vooral gebruikt werd voor bruiloften en partijen, tot puin werden gereduceerd. 
Euro-med veroordeelt het feit dat media-instellingen en vooral civiele doelen werden getroffen, wat in strijd is met het oorlogsrecht. Euro-med herinnert eraan dat het Internationale Strafhof in Den Haag zijn jurisdictie heeft uitgebreid over de Gaza-strook.
En dan was er nog opmerkelijk nieuws uit Israel: 74% van de ondervraagden in een enquête van de Israelische tv was ontevreden over de manier waarop Netanyahu de gevechten met Hamas in Gaza heeft afgehandeld. Likud zou nu op 29 zetels komen als er nu verkiezingen werden gehouden (was 32 bij de laatste poll, vorige maand).
In een andere enquête ( Kann news) geeft 49% aan te geloven dat Hamas als winnaar te voorschijn kwam uit de strijd, en slechts 14% meende dat Israel had gewonnen. Slechts 21% stond achter het staakt-het-vuren, en 64% meende dat Israel de aanval had moeten uitbreiden.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...