donderdag 8 november 2018

Israel verwoest twee huizen, een winkel, een gemeenschapshuis in aanbouw en meer

Sloop in Shu'afat

Israelische bulldozers hebben deze dinsdag twee huizen verwoest in Beit Hanina en in het Shu'afat-kamp in Jeruzalem, een winkel in Silwan (ook Jeruzalem), een muur om een begraafplaats in Jenin en de fundamenten van een gemeenschapshuis in aanbouw in Yabad bij Jenin. Maandag werd bovendien een lap grond van 155 dunam (15,5 hectare) van de plaats Lubban al-Gharbiyye bij Ramallah in beslag genomen ten behoeve van een nederzetting, terwijl in de noordelijke Jordaanvallei de tent van Omar  Bsharat en zijn familie werd verwoest, evenals de schuur waarin hij zijn schapen hield.
Het huis in het Shu'afat kamp, dat werd verwoest zonder dat er een eerst een waarschuwing was geweest, behoorde aan de familie Sa'iri, zo meldde een WAFA correspondent.Het huis lag dicht bij de ''Afscheidingsmuur'', waarschijnlijk te dicht erbij. In Khirbet Thaher al-Maleh, een plek ten zuidwesten van Jenin moest een muur om een begraafplaats eraan geloven en en in Yabad werden de fundamenten omgeploegd van een gebouw van 320 vierkante meter in aanbouw. Volgensde burgemeester, Samer Abu Baker,was het gebouw bedoeld als een crèche, centrum voor de zorg voor moeders en baby's, en een gemeenschapscentrum voor het hele dorp.
In Beit Hanina, uin Jeruzalem ging een huis tegen de vlakte dat was gebouwd zonder vergunning. Slechts een deel van het meubilair werd in veiligheid gebracht voordat de bulldozers aan het werk gingen. Het huis behoorde aan de familie Rajabi. Eén van de eigenaars stortte in tijdens de sloop en moest naar een ziekenhuis worden vervoerd, 14 mensen werden dakloos.
Een andere ploeg van de gemeente Jeruzalem haalde intussen een winkel omver in het stadsdeel Silwan, die eigendom was van Mohammed Odeh.
In Khilet Malhoul (noordelijke Jordaanvallei) kregen de Palestijnen te horen dat Israel daar 356 dunam (35,6 hectare) grond in beslag gaat nemen, meldde de plaatselijke activist Aref Daraghmeh. Een dag eerder werd 155 dunam grond in beslag genomen bij Lubban al-Gharbiyye (bij Ramallah) voor een nederzetting.In de noordelijke Jordaanvallei werd diezelfde dag de tent waarin Omar Bsharat met zijn familie woonde vernield, evenals de schuur waarin hij zijn schapen hield.
Vorige maand werden ook al een aantal tenten en schuren van Bsharat gesloopt. Palestijnen krijgen nu eenmaal geen vergunning om te bouwen of tenten op te zetten in wat onder de Oslo-akkoorden ''Area C'' heet, de 61% van de Westoever waarin de meeste nederzettingen liggen en waarin Israel heer en meester is.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...