dinsdag 20 november 2018

Nieuw BDS-succes: Airbnb trekt zich terug van de bezette Westoever

De firma Airbnb Inc, die de verhuur regelt van onderdak voor toeristen bij particulieren, heeft maandag bekend gemaakt dat zij haar adressen in Joodse nederzettingen op de bezette westelijke Jordaanoever  die volgens het internationale recht illegaal zijn, van haar lijst gaat halen. In een verklaring  op de website van Airbnb's staat: "We zijn tot de conclusie gekomen dat we de vermelding van adressen in Israelische nederzettingen op de bezette Westoever moeten verwijderen omdat het gaat om de kern van het conflict tussen Israeli's en Palestijnen''.
De beslissing zal leiden tot de verwijdering van ongeveer 200 adressen. Tegenover het persbureau Reuters zei Airbnb dat het schrappen van de adressen in de komende dagen zal plaatsvinden.
De beslissing van Airbnb is een nieuws succes voor de BDS-beweging, die in een verklaring de beslissing toejuichte en zei dat dit ook een gevolg was van campagnes van Human Rights Watch en andere organisaties met banden met de BDS-beweging. De BDS beweging voegde er echter tevens aan toe dat het om niet meer dan een ''eerste stap''gaat. ''Airbnb spreekt haar eigen verklaring tegen door na te laten ook de adressen in de illegale nederzettingen van Oost-Jeruzalem en in de Oude Stad te schrappen. Bij alle illegale nederzettingen in bezet Palestijns - en Syrisch - gebied gaat het om oorlogsmisdaden. Oost-Jeruzalem is geen uitzondering.''
De beslissing heeft, uiteraard, meteen de nodige woede gewekt van Israelische bestuurders. Israels minister van toerisme Yariv Levin noemde de beslissing ''discriminatie'' en gaf zijn ministerie opdracht de activiteiten van Airbnb in de Israel zelf aan banden te leggen. Minister van Strategische Zaken Gilad Erdan noemde de beslissing ''racistisch'' tegenover Israelische burgers en vroeg zich af waarom Aibnb van alle landen waar conflicten zijn nou net Israel uitzoekt. Hij riep mensen die via Airbnb verhuurden op om rechtszaken tegen de firma te beginnen. Hij zei ook dat hij contact zal opnemen met Amerikaanse functionarissen om te kijken of Airbnb Amerikaanse anti-boycotwetten overtreedt. 

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...