vrijdag 2 november 2018

Militaire rechters veroordelen Palestijn hoewel het slachtoffer stierf door een Israelische kogel

Een Israelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofer heeft woensdag een Palestijn vrijgesproken van moord op een Israelische reserve-officier, die door een Israelische kogel werd gedood toen de Palestijn deed alsof hij hem wilde aanvallen. De Palestijn. de 26-jarige Mamdouh Amr uit Dura (disctrict Hebron) werd echter veroordeeld voor doodslag. Zijn straf zal, onder het Israelische systeem, later bekend worden gemaakt.
De onderwijzer Amdouh Amr
De zaak is opmerkelijk, omdat er weinig landen zullen zijn waar iemand veroordeeld kan worden wegens doodslag terwijl hij niemand heeft gedood. Laat staan dat hij kan worden aangeklaagd, zoals in dit geval, voor moord. Eén van de rechters uit de uit drie man bestaande militaire 'rechtbank'  vond overigens dat Amro wel degelijk voor moord had moeten worden veroordeeld.
Het incident speelde zich af in februari 2016. Mamdouh Amr naderde het slachtoffer, de 30-jarige kolonist Eliav Gelman die bij de Gush Etzion kruising op de bus stond te wachten, met een mes. Amro rende van verre op hem toe, zodat Gelman ruim de tijd had zijn wapen te pakken en Amro neer te schieten. Omstanders trekken echter ook wapens en schoten ook, waarbij Gelman ongelukkigerwijs door een Israelische kogel werd gedood.
Amro, die het overleefde, vertelde later dat hij suicidaal was en zijn daad had gepleegd omdat hij wilde worden doodgeschoten. Een psychiater, bij wie hij onder behandeling was geweest, ondersteunde het verhaal. De rechtbank kwam vervolgens  tot het oordeel dat niet was bewezen dat Amro Gelman wilde doden. Door zijn mes te trekken had hij echter wel de opwinding veroorzaakt die leidde tot Gelman's dood, aldus het vonnis.
 Of het bij dit opmerkelijk vonnis blijft is overigens de vraag. De familie van Gelman vroeg de rechtbank tevergeefs de doodstraf op te leggen. Dat zou in het belang van het ''volk Israels zijn, dan wisten de terroristen die van plan waren een Jood aan te vallen tenminste wat hun lot zou zijn''. Hun advocaat, ene Haim Bleicher van de ultrarechtse ''lawfare'' groep Honenu, zei dat hij in beroep zou gaan, Het feit dat de rechtbank was uitgegaan van ''een onderzoek naar de motieven van een terrorist terwijl duidelijk was dat die deel uitmaakte van een groep die van plan was Israeli's uit te roeien, was onbegrijpelijk en onacceptabel'', volgens hem.
Minister van Defensie Avigdor Lieberman twitterde ''dat een terrorist die een mes laat zien bij een poging burgers of militairen te doden, hoort veroordeeld te worden voor moord. Simpel en duidelijk. Ik ben ervan overtuigd dat dat uiteindelijk ook gaat gebeuren.''

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...