zaterdag 10 november 2018

Uitnodiging Kristallnachtherdenking 2018

Zaterdag 10 november
Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur

Theater Perdu


Kloveniersburgwal 86 Amsterdam

(Dit jaar valt 9 november op vrijdag, sjabbatavond. Om iedereen de gelegenheid te geven aanwezig te zijn, herdenken wij op zaterdagavond 10 november. De toegang is gratis. De zaal bevat echter maar 100 plaatsen en vol is vol. Ook behoudt de organisatie zich het recht voor mensen de toegang te weigeren).

Op 9 november 1938 vierden in talloze steden en dorpen in Duitsland en Oostenrijk nationaalsocialisten hun agressie bot op hun Joodse landgenoten. Ontelbare huizen, winkels en synagogen gingen in vlammen op, honderden Joden werden gedood, tienduizenden kwam terecht in concentratiekampen. Voor veel Joden was het het sein om te vluchten.
Deze gebeurtenis culmineerde later in ontmenselijking en genocide. Het was een kantelmoment in de geschiedenis. Het is belangrijk om stil te staan bij het lot van de slachtoffers en nabestaanden van toen. Het is vooral ook belangrijk om stil te staan bij de les die we hier nu, tachtig jaar later, nog steeds uit kunnen en moeten trekken.

Sprekers:
Dr. Nadia Bouras, historica,
Jaïr Stranders, filosoof, theaterdocent en één van de de initiatiefnemers van Theater na de Dam.

Theater
Jongeren uit stadsdeel Oost spelen fragmenten uit hun theatervoorstelling ‘’De Oorlog in Oost”., die is gebaseerd op gesprekken met oorlogsoverlevenden, in Oost en hun eigen ervaringen. Onder leiding van Jelle Zijlstra en Nilay Ceber maakten zij hier een theatervoorstelling van. 

Muziek
Maaike Roelofs, cello
Vaughan Schlepp, piano

Organisatie:

Geen opmerkingen:

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...