dinsdag 13 november 2018

Situatie in Gaza escaleert: zeven Palestijnen gedood en één man, ook een Palestijn, in Israel

Het gebouw van al-Aqsa tv, maandagnacht, na een Israelische raketaanval. (Foto AFP)

2x Updated. Zoals te verwachten was nadat zondag een Israelische undercover-operatie in de Gazastrook tot een schietpartij en een interventie van de Israelische luchtmacht  had geleid waarbij in totaal zeven Palestijnen en een Israeli werden gedood, is maandag de strijd tussen Israel en Gaza weer fel opgelaaid. De Israelische krant Haaretz meldde meer dan 400 raketaanvallen vanuit Gaza. De Israeli's van hun kant voerden aanvallen uit op meer dan 100 doelen in Gaza, waaronder op een crèche, het gebouw van al-Aqsa televisie, Tal al-Hawa ten westen van Gaza-stad, hoge gebouwen in Gaza-stad en elders, en op land rondom Gaza-stad,  kennelijk met het doel zoveel mogelijk schade te veroorzaken, aldus het Palestijnse persbureau WAFA .
Bij de beschietingen kwamen in Gaza zeven mensen om: Mohammad Zakariya al-Tatri (27) en Mohammed Zohdi Odeh (22) werden gedood in het noordelijke deel van de Strook; Hamad Mohammad al-Nahal (23) werd gedood in Rafah,  in het zuiden. Mousa Iyad Abdul Aal (22) eveneens uit Rafah, stierf dinsdag in een ziekenhuis aan de wonden die hij de avond tevoren opliep.  Khaled Sultan (26) werd dinsdag gedood door een raket toen hij in de buurt van Beit Lahia in het noorden zijn land aan het bewerken was.  Dinsdag kwamen verder de 20-jarige Mos’ab Hos,  ten oosten van de wijk Zeitoun van Gaza-stad om door een raket die zijn lichaam in stukjes reet. en later dionsdag nog in Beit Lahia de 20-jarige Khaled Marouf. Het totaal aantal Palestijnse slachtoffers van de gevechten sinds zondagavond is nu 14 doden en ruim boven de 20 gewonden, verspreid over de Gazastrook.
Aan Israelische kant werd een man van 48 gedood toen een raket insloeg in een flat in Ashkelon., Twee vrouwen werden daarbij ernstig gewond. De dode man was ook een Palestijn, Mahmoud Abdul-Hamid Abu Asba. Hij was kort tevoren uit Halhoul in het district Hebron op de Westoever.  
naar Ashkelon vertrokken. Hij Hij zou gaan werken op het land.  
Maandag vielen er in Israel al gewonden toen vanuit Gaza een anti-tank raket werd afgevuurd op een bus. Daarbij raakte een 19-jarige soldaat ernstig en de chauffeur licht gewond. In totaal waren er in Israel tien gewonden, van wie twee ernstig.
Woordvoerder Yousef al-Mahmoud van de regering Gaza stelde Israel verantwoordelijk voor de escalatie en de strijdgroepen in Gaza waarschuwden dat, als Israel doorgaat met bombarderen, steden als Beer Sheba doelwit van raketten uit Gaza zullen worden. Egypte en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties probeerden intussen te bewerkstelligen dat de gevechten ophouden voordat ze ontaarden in een volledige oorlog.
Aan het eind van de dag. dinsdag, werd bekendgemaakt door de regering in Gaza dat er door Egyptische bemiddeling een staakt-het-vuren is overeengekomen. De Israelische krant Haaretz meldde ook dat er een bestand was, maar voegde eraan toe dat de Israelische militairen hun houding zullen laten afhangen van wat er ''on the ground'' gebeurt.

Geen opmerkingen:

Israeli's maken nog een vijfde slachtoffer in de buurt van Jenin

Abdallah Abu Hassan Het Israelische leger is vrijdagmorgen de plaats Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, binnengevallen en heeft daar een 1...