woensdag 14 november 2018

Israelische minister Lieberman treedt af uit onmin over bestand met Gaza

 De Israelische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, heeft woensdag bekend gemaakt dat hij aftreedt. Ook andere leden van zijn partij verlaten de coalitie. Lieberman zei dat hij nu spoedig nieuwe verkiezingen wil, maar volgens de partij van Netanyahu, de Likud, is dat niet onmiddellijk nodig. Netanyahu heeft nog 61 zetels (een meerderheid van één) in de Knesset achter zich. Netanyahu zelf zal voorlopig de portefeuille van Defensie overnemen
 De aanleiding tot Liebermans aftreden is onenigheid over het nieuwe bestand dat dinsdag werd bereikt met Hamas in Gaza. Onmiddellijk nadat dit bereikt was gaven Lieberman en minister Naftali Bennett van onderwijs verklaringen  uit dat zij ertegen waren. Lieberman wilde meteen toen de gevechten zondag uitbraken ''harde, beslissende actie'' tegen Hamas. Maar dat er niet meteen een nieuwe invasie van Gaza werd gelanceerd het was niet het enige punt van onenigheid met Netanyahu. Lieberman was eerder ook al fel gekant tegen het feit dat werd getolereerd dat de Golfstaat Qatar geld naar de Gazastrook overmaakte waarmee de salarissen van overheidpersoneel zouden worden betaald en (eerder) de elektriciteitsproductie en -levering voor een deel weer werd hersteld.
"Ik was er niet op uit om uit de coalitie te stappen, '' zie Lieberman dinsdag. "Ik heb geprobeerd een loyaal lid van de regering te blijven en de verschillen binnenskamers te houden, zelfs ten koste van de gunst van de kiezers.'' Maar woensdag voegde hij eraan toe dat de zaken die de doorlag gaven het bestand met Gaza en het geld voor Gaza van Qatar waren. ''Er zijn geen andere woorden voor dan capituleren voor terreur,'' aldus Lieberman. ''Wat we nu doen is rust voor de korte termijn kopen ten koste van onze veiligheid op lange termijn.  Lieberman voegde er ook nog aan toe dat hij een verschil van mening met Netanyahu had over het feit dat Netanyahu de ontruiming van het Bedoeïenendorp Khan al-Ahmar bij Jeruzalem had uitgesteld.
 Bewoners van Sderot aan de grens met Gaza protesteerden dinsdag tegen het bestand met Hamas

Lieberman (en Naftali Bennett) zijn overigens niet de enigen die moeite hebben met een bestand met Gaza en liever de Gazastrook nog veel harder te lijf waren gegaan dan de afgelopen drie dagen toch als is gebeurd.  De inwoners van diverse dorpen aan de grens met Gaza demonstreerden dinsdag ook al tegen een mogelijk bestand, nadat het leven in hun contreien enkele dagen volledig verlamd was geweest door een regen van ruim meer dan 400 raketten.

Geen opmerkingen:

Peuter Mohammed Tamimi overleden als gevolg van een Israelische kogel

  Mohammed Tamimi De 2,5 jaar oude peuter Mohammed HaythamTamimi uit Nabi Saleh is maandag in een Israelisch ziekenhuis overleden. Hij was v...