dinsdag 12 februari 2019

Israeli's schoten Palestijnse motorrijder dood zonder reden, hij had geen explosieven bij zich

Abdullah Tawalaba
Een onderzoek van het Israelische leger heeft aangetoond dat de 19-jarige motorrijder Abdullah Faisal Tawalba die op 5 februari bij een checkpoint in de buurt van Jenin door Israelische militairen is doodgeschoten geen explosieven bij zich had. Dat melden Palestijnse persbureaus. De soldaten die hem doodschoten hadden dat gedaan omdat zij dachten dat hij een explosief naar hen wilde gooien.  Zijn passagier op de duoseat, de 15-jarige  Omar Ahmad Hanana, werd zwaar gewond, maar hij zal het vermoedelijk wel overleven.
Tawalba is dus helaas één van het flink toenemende aantal  Palestijnen dat zonder reden door Israelische militairen is doodgeschoten.
Dat dit aantal groeit, is omdat Israelische soldaten de permissie hebben om Palestijnen dood te schieten als ze het gevoel hebben dat hun leven in gevaar is. Dat staat in hun schietinstructie. Israel betaalt in dit soort gevallen geen compensatie aan de families van de slachtoffers, omdat dit nu eenmaal dingen zijn gebeuren in een oorlogssituatie. Ook dat is vastgelegd. De Palestijnse Autoriteit doet dit wèl, maar wordt om die reden binnenkort door Israel gekort op de afdracht van de door Israel voor de PA ingehouden belastingen. Israel doet dat omdat dit soort compensaties of toelagen aan slachtoffers alleen maar het terrorisme zouden aanmoedigen. Het inhouden is in strijd met de door Israel ondertekenden akkoorden met de Palestijnen, maar er zijn daartegen nog geen protesten gehoordf van derden, bijvoorbeeld de EU,. of de Nederlandse regering. 

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...