zondag 10 februari 2019

"Israel gaat nu toch echt het geld inhouden dat de PA uitkeert aan martelaren en gevangenen''

Kantoor van de Israelische premier (Foto Flash90)

De Israelische premier Netanyahu heeft zondag, tijdens de vergadering van de ministerraad, laten weten dat hij in ongeveer een week zal beginnen met het inhouden van het geld dat de Palestijnse Autoriteit aan ''Palestijnse terroristen'' betaalt. Israel gaat dat geld (onrechtmatig) in mindering brengen van de belastingen die het voor de PA int en vervolgens afdraagt. Volgens Netanyahu zal  de administratieve afhandeling voor het in werking stellen van de wet op het ''korten van de salarissen van terroristen'' in deze week zijn afgehandeld.
De Knesset, het Israelische parlement, nam de wet voor het inhouden van de gelden in juli 2018 aan, maar veiligheidsfunctionarissen waren tegen het uitvoeren van de wet omdat dat de spanningen op de Westoever zou verhogen. De regering deinsde er daarom voor terug hem toe te passen. Politici stonden echter nog wel steeds onder druk van de publieke opinie om de wet wel degelijk uit te voeren.
Nu, als gevolg van de moord, vorig week, op de 19-jarige Ori Anspacher uit de nederzetting Teqoa en in het licht van de naderende verkiezingen, is Netanyahu gezwicht. Dat werd toegejuicht door onder meer  de partij Yesh Atid van Yair Lapid, (Avi Dichter van die partij diende de wet destijds in). Maar de partij wees er wel op dat Netanyahu nodeloos de levens van de burgers van Israel in de waagschaal had gesteld door zo lang aarzelen. Minister Naftali Bennet van Het Joodse Huis leverde soortgelijke kritiek.
De Palestijnse Autoriteit is wettelijk gebonden om uitkeringen te betalen aan mensen die verliezen hebben geleden in het kader van verzetsactiviteiten. Met name gaat het om families van ''martelaren'' die bij botsingen met Israelische militairen of bij wat Israel aanslagen noemt gedood of gewond zijn geraakt, of mensen die door Israel gevangen zijn gezet. Het principe stamt al uit de begintijd van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en het is ondenkbaar dat de Palestijnse Autoriteit het zal opgeven, zeker zolang Israel voor Palestijnen zijn notoir oneerlijke militaire rechtspraak blijft hanteren met zijn percentage van 99,97% veroordelingen.
President Abbas zei in de zomer dat de PA de stipendia aan de ''martelaren en de gevangenen zal blijven betalen, zelfs al zou het om zijn laatste geld gaan''.  De PA betaal;de volgens de denktank JCPA  in 2018 een bedrag van 691 miljoen shekel (183 miljoen dollar) aan de ''martelaren''.     

1 opmerking:

Meir zei

'De Palestijnse Autoriteit is wettelijk gebonden om uitkeringen te betalen aan mensen die verliezen hebben geleden in het kader van VERZETSAKTIVITEITEN,....'

Je maakt je wel erg belachelijk

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...