Deel van de omgeving van de Bab al-Rahma (foto Wikipedia)
Updated. Israelische politie heeft zondagmorgen vroeg het hoofd van de Islamitisch Waqf, die de zaken van de Haram al-Sharif (Tempelberg) in Jeruzalem runt, en zijn plaatsvervanger, van hun bed gelicht en korte tijd gearresteerd. De arrestatie van de shuyukh (sheiks) Abdul-Azim Salhab en Najeh Bkerat, zijn plaatsvervanger, leidde tot scherpe protesten van de Jordaanse minister van Islamitische Zaken Abdel Nasser Abu al-Basal. Later op de dag werden de beide leiders weer vrijgelaten, maar zij mogen een week lang niet het terrein van al-Aqsa betreden.
Het was de jongste escalatie in een nieuwe ronde van confrontaties tussen Israel en de Palestijnse gemeenschap over het beheer en de toegang tot de al-Aqsa moskee en omgeving die door Israel wordt aangeduid als de Tempelberg.
De achtergrond is de al tijden bestaande spanning tussen het feit dat de Haram al-Sharif, die wordt geleid door de Waqf onder toezicht van Jordanië, volgens een overeenkomst tussen Israel en Jordanië alleen voor islamitische godsdienstoefeningen mag worden gebruikt. Joodse bezoekers mogen het terrein wel betreden, maar Israel licht in toenemende mate de hand met het verbod zodat met name rechtse zionistische bezoekers het terrein onder politiebewaking frequenteren en daar regelmatig gebeden zeggen. Dat laatste, over de gebeden, is althans een verwijt van de Palestijnse beheerders.
Het nu opnieuw oplaaiende conflict heeft als achtergrond de poging van de Waqf om een gedeelte van het complex dat door Israel was was gesloten, weer te openen.
Daaraan voorafgaande had Jordanië eerder deze maand de Waqf die traditioneel 11 leden telt, met zeven nieuwe leden vergroot tot 18 leden, waarbij het Palestijnse element was versterkt. De bedoeling hiervan was, zo verluidde in kringen van de Waqf, om de toenemende druk van het groeiende Israelische bezoek te weerstaan.
Daaraan voorafgaande had Jordanië eerder deze maand de Waqf die traditioneel 11 leden telt, met zeven nieuwe leden vergroot tot 18 leden, waarbij het Palestijnse element was versterkt. De bedoeling hiervan was, zo verluidde in kringen van de Waqf, om de toenemende druk van het groeiende Israelische bezoek te weerstaan.
Ruim een week geleden nam de Waqf het initiatief om een gedeelte bij de Bab al-Rahma van het complex, die door de christenen de ''Gouden Poort'' wordt genoemd, te heropenen. Israel had dit gedeelte in 2003 gesloten omdat het beheerd werd door het ''Comité van het Islamitische Erfdom'' dat banden had met Hamas. Maar de Waqf redeneerde dat dit comité niet meer bestond, omdat alle leden lang geleden waren gearresteerd. De door Israel aangebrachte sloten werden verwijderd en dat leidde vorige week zondag tot de eerste rellen, waarbij klappen en arrestaties vielen,.
Maandag bracht de Israelische politie nieuwe sloten aan en dat leidde tot oproepen van het Comité voor Palestina in het Jordaanse parlement om de Jordaanse ambassadeur terug te roepen uit Tel Aviv.
Afgelopen vrijdag echter opende de Waqf opnieuw het gedeelte bij de Bab al-Rahma poort en hield daar het vrijdagsgebed. De politie greep daarbij niet in, maar wel werden later niet minder dan 60 mensen in Oost-Jeruzalem, onder wie leidende figuren van al-Fatah, opgepakt. De jongste Israelische maatregel was dus het van hun bed lichten van de twee leiders van de Waqf, wat door de Jordaanse minister Abu al-Basal ''eeen ernstige escalatie'' werd genoemd. Kringen rond de Waqf noemden het ook ongehoord dat een 75-jarige hoge geestelijke op die manier werd opgepakt. In het verleden werd de muftie, als de politie hem wilde ondervragen, gesommeerd om naar de politie te komen, zo werd opgemerkt. Maar kennelijk is de situatie in Israel ook in dit opzicht veranderd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten