Yehuda Glick tijdens zijn bezoek woensdag aan de Haram al-Sharif. (Foto Ma'an)
De spanningen rond de heropening door de islamitische Waqf van een gebouw bij de Ban al-Rahma (Gouden Poort/Sha'ar haRahamim) op het complex van de al-Aqsa moskee in Jeruzalem zijn nog verre van voorbij. De Israelische politie pakte volgens de krant Haaretz in de nacht van dinsdag op woensdag 25 Palestijnen op van diverse plaatsen in Oost-Jeruzalem. Onder hen was Adnan Gheith, die gouverneur van Jeruzalem is voor de Palestijnse Autoriteit.
De arrestaties houden volgens de Palestijnen zonder meer verband met de heropening, afgelopen vrijdag van de gebedsruimte bij de Bab al-Rahma (poort van het erbarmen), alleen waren het volgens het Palestijnse persbureau Wafa ''slechts'' 21 arrestaties. Wafa voegt er echter aan toe dat het totaal aantal arrestaties sinds vrijdag nu is opgelopen tot boven de 100. De meesten van hen zijn later wel weer vrijgelaten, maar dan wel op borgtocht en met het consigne dat ze de ''Tempelberg'' voorlopig niet mogen betreden.
Volgens Haaretz houden de moslims er rekening mee dat de Israelische politie het complex zal gaan binnenvallen en de gelovigen uit de geopende gebedsruimte bij de Bad al-Rama zal proberen te verwijderen. Grote aantallen Palestijnen hebben zich daarom in de ruimte verzameld.
Rechtse politici hebben intussen ook van zich doen horen. Maandag kreeg het complex, de Haram al-Sharif, bezoek van de minister van Landbouw Uri Ariel, die tot de hardline HaBayit HaYehudi behoort. Ariel, die de plek regelmatig heeft bezocht de afgelopen tijd en voorstander is van het recht van Joden om er te bidden, noemde de situatie ''een hevige breuk met de status quo'' en riep op onmiddellijk de vroegere situatie te herstellen. Bezalel Smotrich, van de met Habayit Hayehudi gefuseerde ultra-rechtse Tekuma (Nationale Unie) partij riep per twitter premier Netanyahu op om de Israelische soevereiniteit over de Tempelberg te herstellen en te voorkomen dat de huidige situatie de normale gang van zaken wordt. En woensdag verscheen het Knessetlid Yehuda Glick, die er voorstander van is de Tempel te herbouwen op het al-Aqsa terrein. Hij kwam het terrein op temidden van een grote groep kolonisten via de Maghrebi Poort.
Intussen is er volgens Haaretz binnen het Israelische establishment onenigheid over wiens schuld het allemaal is. De politie verwijt de Shin Bet te laat in actie te zijn gekomen. En de Shin Bet verwijt de politie de schuldigen te laat te hebben opgepakt, zodat niet werd voorkomen dat zij het complex bij de al-Rahma poort konden opeen. De politie zegt dat zij clahes wilde voorkoen en dat de schudligen wel later zouden worden opgepakt. Intussen blijkt ook de laatste order, waarbij de ruimte tot gesloten terrein werd verklaard, in afgelopen september te zijn verlopen. De politie werkt nu aan een nieuwe order, maar heeft die nog niet verkregen.
De sluiting van de ruimte bij de al-Rahma poort was de Waqf al lang een doorn in het oog. De sluiting dateert van 2003 en had te maken met het feit dat de ruimte in gebruik was bij een comité met banden met Hamas dat intussen al lang niet meer bestaat. De Waqf heeft vaak op heropening aangedrongenm, maar zonder resultaat. Mede onder druk van het herroepen door premier Netanyahu van het verbod voor Israelische Knessetleden om de Hamam al-Sharif te bezoeken, wat in de afgelopen maanden tot een grote toename van het aantal Joodse bezoekers (en met name ideologisch gemotiveerde Joodse bezoekers) heeft geleid, drukte de Waqf afgelopen vrijdag het besluit door om de ruimte weer in gebruik te nemen. De Waqf weet zich daarbij gesteund door Jordanië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten