woensdag 25 april 2018

Opnieuw een belachelijk Israelisch vonnis: negen maanden voor vermoorden Palestijnse tiener

Nadim Nuwara
De Israelische justitie heeft woensdag opnieuw haar  vooringenomen karakter laten zien: een vroeger lid van de grenspolitie die op 15 mei 2014 de 17-jarige Palestijnen se tiener, Nadim Nuwara in koelen bloede doodschoot, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. Ook moet hij een boete betalen van 50,000 shekel (ongeveer 10.000 euro).  De zaak brengt onmiddellijk de straf tegen de militair Elor Azaria in herinnering, die eerst tot de belachelijk lage straf van anderhalf jaar werd veroordeeld wegens het in Hebron doodschieten van een op de grond liggende gewonde Palestijn en uiteindelijk maar negen maanden gevangen  zat 
De zaak van Ben Dery, de veroordeelde vroegere politieman, is vergelijkbaar met die van Azaria, omdat ook in dit geval een ''plea bargain'' werd overeengekomen. De ten laste legging ''doodslag'' werd daarbij omgezet in ''dood door schuld'' en het ''veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel''.
Voor deze zaken geldt een strafmaat van acht maanden tot twee jaar, aldus de krant Haaretz. Maar Dery kreeg echter ook in dat opzicht een lage straf, omdat hij had meegewerkt aan de plea bargain en nog geen strafblad had aldus de rechter.
Het doodschieten van Nadim Nuwara vond plaats op de herdenkingsdag van de ''nakba'', de verdrijving van de Palestijnen in 1948, waarvoor demonstraties werden gehouden. Nuwara, die niet aan een demonstratie deelnam, vrijwel alleen op een weg liep en dus voor niemand een bedreiging vormde, werd van grote afstand neergeschoten. De politie ontkende aanvankelijk in alle toonaarden dat er met scherp was geschoten en wees alle verantwoordelijkheid van de hand. Hasbara-propagandisten, onder wie de vroegere Israelische ambassadeur in Washington, Michal Oren en tal van bloggers (ook in Nederland), gingen ervan uit dat de dood van de Palestijnen op Pallywood-achtige wijze ''geacteerd'' was. Maar vergelijking van twee video opnamen op grond van hun tijdsindicatie, plus het feit dat een paar dagen na dato een kogel werd gevonden in  de schooltas die Nuwara op zijn rug droeg, leidde tot een onderzoek waaruit uiteindelijk bleek dat de politie wel degelijk verantwoordelijk was. Grote pech voor agent Dery, want de kogel, zo werd aangetoond, was afkomstig uit zijn geweer.
Wat de hele zaak echter nog veel onverkwikkelijker maakt, is dat een uur voordat Nuwara werd vermoord, op precies dezelfde plaats en op dezelfde manier de 16-jarige Mohammed Abu Thaher werd gedood met een schot in zijn rug. Bij hem werd echter geen kogel gevonden. Die zaak is dus niet onderzocht. Laat staan dat er iemand in staat van beschuldiging zou zijn gesteld.
Muhammed Abu Thahir
 Uit de veroordeling van agent Dery blijkt dat zijn eenheid die, die zich op een terras bevond dat uitkeek over de weg waarop de twee doodgeschoten jongen liepen, de uitdrukkelijk order had gekregen alleen met ''rubberkogels'' of losse flodders te schieten. Die zaten in clips die duidelijk met rood waren gemarkeerd. Dery, wiens geweer was voorzien van een extra hulpstuk waarmee hij rubberkogels kon afschieten, had de rood gemarkeerde clip vervangen door een clip met scherpe munitie voor een  M-16 geweer. Met één van de kogels daaruit schoot hij Nuwara in de borst.
Siam Nuwara de vader van Nadim, zei tegenover Haaretz dat hij niet verbaasd was over ''het belachelijke vonnis''. ''Zodra er een plea bargain was getekend wisten we dat het deze kant op ging.   
''Het is interessant om te zien dat de jongen Ahmed Mansara 13 jaar kreeg.'' Met deze laatste opmerking verwees Nuwara sr. naar het feit dat de deze 13-jarige jongen een straf van 12 (niet 13) jaar kreeg wegens poging tot moord op een Joodse jongen op de fiets. Die  straf werd later door het hooggerechtshof verminderd tot 9,5 jaar. Mansara pleegde die aanval samen met zijn (bij de aanval doodgeschoten) neefje dat de de steken toebracht. Zij rol was alleen dat hij erbij was, en dus medeplichtig was.  
Nuwara sr zei ervan overtuigd te zijn dat zijn zoon in koelen bloede was vermoord, maar dat de rechter kennelijk door de feiten en de voor de familie pijnlijke sectie op Nadim, niet was overtuigd. ''Dat is omdat we te maken hebben met een heel systeem dat op de basis van ras discrimineert en vervolgens beslissingen neemt die verre van rechtvaardig zijn,''aldus Siam Nuwara.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...