zaterdag 28 april 2018

Gaza: aantal doden van vrijdag stijgt door dood 14-jarige naar vier, 995 gewonden

Azzam Oweida
 Het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza meldt dat het aantal doden van de ''Grote Mars van de Terugkeer'' van vrijdag is opgelopen tot vier, nadat een jongen van 14 is overleden aan zijn verwondingen. Het is Azzam Hilal Oweida. Hij werd bij Khuza’a, te oosten van Khan Younis in zijn hoofd geschoten.Hij werd daarna geopereerd, maar zijn toestand bleef onverminderd ernstig en zaterdag overleed hij.
De namen van de drie andere gedode Palestijnen zijn nu ook allemaal bekend. Het zijn Abdul-Salam Eid Bakr, 29, die werd gedood ten oosten van Khan Younis, en Mohammad Amin Al-Moqyd, 21, en Khalil Na’im Atallah, 22, die werden gedood bij Zeitoun, ten zuidoosten van Gaza-stad. Het totale aantal doden dat bij de dmeonstraties is gevallen bedraagt nu 44, twee anderen in Gaza werden in dezelfde tijd buiten deze demonstraties gedood.
Het aantal gewonden was uiteindelijk 995, volgens het Gezondheidsministerie, van wie tenminste 178 door scherpe munitie werden getroffen.
Israel maakte intussen bekend dat het vrijdag ook luchtaanvallen uit heeft gevoerd op ''zes maritieme doelen van Hamas'', waarbij volgesn Israel mensen gewond zouden zijn geraakt. Het Palestijnse gezondheidminitserie heeft daar geen melding van gemaakt.  De luchtaanvallen werden volgens het Israelische leger uitgevoerd als represaille voor de "terroristische daden vaan Hamas''. Volgens een woordvoerder heeft ''de terroristische organisatie Hamas nu een paar weken gewelddadige rellen geleid die dienen als een dekmantel voor terroristische aanvallen op Israelische veiligheidstroepen en burgers''. In de verklaring wordt melding gemaakt van een incident dat het leger eeerder vrijdag meldde, waarbij honderden Palestijnen naar het grenshek zouden zijn renden, waarbij ze ''granaten en molotovcocktails gooiden en probeerden het hek in brand te steken''.
Ik (AbuP.) merk hierbij op, dat de ''Grote Mars van de Terugkeer'' een demonstratie is die niet is georganiseerd door Hamas, maar door alle Palestijnse groeperingen.  

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...