donderdag 12 april 2018

Israel doodt man in Gaza, bij twee jongeren benen geamputeerd omdat Israel doortocht weigerde

Mohammad Hjeila
 De Israelische luchtmacht heeft woensdag een man gedood en één gewond in de Shuja'iyeh wijk van Gaza-stad, een 3l-jarige lid van de Qassan Brigades van Hamas, Mohammad Hjeila. Er was ook een lichtgewonde van beschietingen door tanks. 
In het Shifa ziekenhuis in Gaza-stad werden bovendien de benen geamputeerd van twee jongeren die waren gewond tijdens de demonstratie op 30 maart. Dat gebeurde omdat Israel weigerde toestemming te geven om hen te vervoeren naar het Istishari ziekenhuis in Ramallah op de Westoever, waar hun verwondingen hadden kunnen worden behandeld. Israel weigerde omdat ze zouden hebben deelgenomen aan ''een gewelddadige betoging die was georganiseerd door Hamas''.   De Israelische weigering om de twee medische hulp te verlenen, die in strijd is met alle ethische voorschriften en internationale wetten, betrof de 20-jarige Yousef Karnaz en de 17-jarige Mohammad Al-'Ajouri. Het Shifa ziekenhuis in Gaza had niet de mogelijkheden om hun verwondingen te behandelen en verwees hen door naar het Istishari ziekenhuis in Ramallah. De militaire Coördinator voor de Israelsiche Regeringsgactiviteiten in de bezette gebieden (COGAT) reageerde echter niet op een verzoek van 1 april, waarop de mensenrechtenorganisaties al-Mezan en Adala op 4 april een dringende brief schreven. Een dag later kwam het atwoord: COGAT weigerde de doortocht.
Al-Mezan en Adala maakten daarop een zaak aanhangig bij het Hooggerechtshof, maar dit gaf de regering drie dagen de tijd om te antwoorden. In die tijd moesten de benen worden geamputeerd. Het Hof houdt niettemin donderdag toch een zitting over de zaak, want Yousef Karnaz kan mogelijk ook zijn  tweede been verliezen als hij niet in Ramallah wordt behandeld.
Uit het antwoord van de regering dat intussen bekend is, blijkt dat Israel erkent dat de twee dreigen ledematen te verliezen, maar de weigering een straf is voor het deelnemen aan de demonstratie van 30 maart. Ik aarzel o  het te zeggen, maar het doet denken aan praktijken van de nazi's tijden de Tweede Wereldoorlog. 
De dood van het  Qassam-lid Hjeila was tijdens ene bombadenet van wat Isarel een oefenplek van Hamas noemde. Een aantal leden van de Qassam Brigade beschoot de Israelische vliegtuigen met mitrailleurs. De vliegtuigen werden niet geraakt, maar wél richtten zij schade aan aan een Israelisch huis aan de andere kant van de grens. Hjeila was één van de mannen die de vliegtuigen beschoten.
Eerder werden beschietingingen door tanks uitgevoerd in gebieden bij Gaza-stad, nadat een zware bulldozer die bij al-Minta (Karni) de grens overstak en Gaza binnenviel in wat Israel omschreef als als een ‘routine’ incursie werd geraakt door een Palestijnse bom. Het gepantserde voertuig werd niet beschadigd. Eém man uit Shuja'iyeh werd opgenomen in  het Shifa ziekenhuis.   

   

Geen opmerkingen:

Grapperhaus benoemt antisemitismebestrijder. Hem wacht een mijnenveld

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft de knoop doorgehakt en ook voor Nederland een ''Coördinator Antisemitismebestr...