donderdag 26 april 2018

Al-Batsh, het zoveelste slachtoffer van Israels ondergrondse operaties

r
Sommige zaken blijven lang onduidelijk, maar in het geval van de moord, vorige week vrijdag, op de 35- jarige universitaire docent elektrotechniek Fadi al-Batsh (zie foto), aan de universiteit van Kuala Lumpur, wordt het toch steeds waarschijnlijker dat hij is neergeschoten in opdracht van de Israelische geheime dienst, de Mossad. Al-Batsh werd met 14 kogels gedood door twee mannen op een motorfiets op het moment dat hij naar de moskee ging, waar hij ook als imam optrad. De Maleisische politie zoekt de mannen,die nog in  Maleisië zouden zijn. Hun motor werd teruggevonden en hun signalement en portretten zijn bekend. 
Israel heeft ontkend dat het achter de moord zat en minister van Defensie Lieberman, die wel meer leugens heeft verteld in zijn loopbaan, zei dat het waarschijnlijk een afrekening in een Maleisisch circuit was. Maar intussen werd bekend dat al-Batsh, die afkomstig was uit Gaza maar al 10 jaar in Maleisië woonde, lid was van Hamas. Behalve deskundig op het gebied van de elektrotechniek was hij ook expert op het gebied van onbemande vliegtuigjes (drones). Hij publiceerde onder meer over dit wapen van de toekomst. Hamas zei meteen dat Israel achter de moord zat.
En nu komt de New York Times  met het verhaal dat hij ook bemiddelde bij wapenaankopen van Hamas. Hij zou een lijntje hebben onderhouden met een dekmantelorganisatie in Kuala Lumpur, waarmee Noord-Korea de sancties tegen dat land omzeilde en waarmee het leveranties regelde. Het artikel in de NY Times is geschreven door twee Israelischee journalisten, die op grond van mededelingen van ''Midden-Oosterse geheime agenten'' menen te weten dat Yossi Cohen, de chef van de Mossad in grote trekken de operatie had goedgekeurd.
De moord op al-Batsh krijgt daarmee een plaats in een lange rij van moorden die deze Israelische dienst op haar geweten heeft. Wat in de laatste jaren vooral in het geheugen is blijven hangen, is bijvoorbeeld de moord op het lid van Hamas, Mahmoud Mahboub in 2010 in een hotel in Dubai, waarbij pasfoto's van 26 Mossad-agenten bekend werden en de nodige diplomatieke verwikkelingen ontstonden, omdat zij allemaal valse identiteiten gebaseerd op paspoorten van met Israel bevriende landen hadden gebruikt bij het binnenkomen van de Verenigde Arabische Emiraten.  Dan in 2016 de moord op de Tunesiër Mohamed al Zoabi, die in Libanon woonde en eveneens een expert was op het gebied van de bouw van drones. En dat zijn dan alleen maar twee van de moorden die algemeen bekend werden. Volgens Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah in Libanon, gaat het moorden echter veel verder. In een speech ter gelegenheid van de opening van de verkiezingscampagne in Libanon zei hij deze week dat het niet alleen ging om al-Batsh. Volgens hem zijn meer ''mensen met intellect de afgelopen tijd onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen. Hij noemde vier namen: Hisham Murad, een deskundige op nucleair gebied, die in februari dood werd gevonden, Hassan 'Ali Khaireddin, econoom, en Ayman Arza, een vrouwelijke scheikundige die voor haar dood zei dat  ze door een Israelische officier was afgeperst. Op de Libanese ''sociale media'' circuleerden de afgelopen week de namen en foto's (zie hieronder) van de door Nasrallah genoemde  personen onder de titel ''moorden sinds het begin van het jaar 2018'':

Geen opmerkingen:

Opnieuw gevangenisstraf voor Palestijnse parlementariër Jarrar

(Foto Addameer) Khalida Jarrar, een lid van het Palestijnse parlement, is maandag door een Israelische militaire rechtbank veroordeeld tot t...