dinsdag 24 april 2018

Israel blaast nog een vijfde huis op als represaille voor de moord op een kolonist

(Foto WAFA)
Israelische experts hebben maandag in de buurt van Jenin op de Westoever het huis opgeblazen van Ahmad Jamal al-Qumbaa, die in een Israelische gevangenis zit.  De eerste poging mislukte, volgens Qumbaa's vader. Vervolgens werden met succes zwaardere springladingen gebruikt, wel werden daardoor vier andere huizen beschadigd. Het huis was trouwens ook niet van Ahmad Qumbaa zelf, maar eigendom van diens broer.
De familie had het huis tien dagen geleden verlaten, nadat een Israelische rechter had geoordeeld dat het opblazen geoorloofd was (dat wil zeggen onder Israelisch recht, volgens internationale wetten zijn dit soort maatregelen oorlogsmisdaden). Tijdens het opblazen braken onlusten uit tussen plaatselijke jongeren en de Israeli's.    
Qumbaa was veroordeeld omdat hij de chauffeur was van de auto van waaruit Ahmad Jarrar in januari een kolonist, die optrad als rabbijn van de nederzetting Havat Gilad, doodschoot.
Jarrar is zelf eveneens doodgeschoten door het Israelische leger bij het huis waar hij zich verborg. Ook dat huis werd verwoest. Dat gebeurde na een klopjacht van enkele weken en nadat eerst zijn neef, die met hem werd verward, was doodgeschoten en nadat het leger drie andere huizen had verwoest. 

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...