De Israelische premier Netanyahu heeft dinsdag een afspraak met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties afgezegd, nadat hij de overeenkomst een dag eerder zelf had aangekondigd. Hij had de deal overigens ook al ondertekend.
De overeenkomst betrof de ruim 40,000 Afrikaanse asielzoekers in Israel. De afspraak was dat Israel 16.000 van hen asiel zou verlenen, en dat de UNHCR zou proberen de rest onder te brengen in verschillende Westerse landen. De landen in kwestie waren overigens nog niet over de deal geïnformeerd.
Netanyahu maakte het feit dat de overeenkomst niet doorging dinsdagochtend bekend tijdens een meeting met inwoners van Tel Aviv die tegen de deal waren en die hij ontmoette op het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv. Nog voor hij hun bezwaren had aangehoord zei hij dat de overeenkomst niet doorging en dat de pogingen om een oplossing te vinden zouden doorgaan.
De premier zag af van de overeenkomst na heftige bezwaren van rechtse politici zoals zijn rivaal, Naftali Bennet, de leider van HaBayit HaYehudi, Gideon Sha'ar, van de Likud die aast op een terugkeer in de politiek en op de positie van Netanyahu, en van Moshe Kahlon van de Kulanu partij. Een deel van Netanyahu's bezwaren kan ondertussen ook zijn veroorzaakt doordat hij werd toegejuicht door een linkse partij als Meretz, een aantal mensen uit de Arbeidpartij en van linkse mensenrechtenorganisaties die hij haat.
De overeenkomst met UNHCR was gesloten omdat Israel de vluchtelingen, die vrijwel allemaal uit Zuid Sudan of Eritrea afkomstig zijn per 1 april op een vliegtuig naar Ruanda wil zetten. In Israel, waar zij al jaren verblijven zijn ze niet welkom. Slechts van een enkele enkeling is de vluchtelingenstatus geaccepteerd. Zij worden niet gezien geaccepteerd als vluchtelingen, maar als mensen die het land illegaal zij binnengedrongen. De politici die tegen het accepteren van de 16.000 waren deden dat met de in rechtse Israelische kringen algemeen geaccepteerde betiteling dat het gaat om ''indringers''.
Een aantal is al met een oprotpremie vertrokken. Het gedwongen terugsturen zou op 1 april beginnen. Diegenen die weigeren naar Ruanda te vertrekken, zouden worden geïnterneerd. Met Ruanda was (tegen betaling) een overeenkomst gesloten, dat de vluchtelingen daar konden worden afgeleverd. Officieel was overigens nooit bekend gemaakt om welk land het ging. Israelische journalisten die naar Ruanda reisden om te praten met degenen die al waren vertrokken, kregen er te horen dat alles beter was dan daarheen vertrekken. In de eerste plaats was het volstrekt niet hun land, in de tweede plaats bleken zij er in het geheel niet welkom te zijn en werden ze vaak als snel over de grens gezet.
Wat er nu gaat gebeuren si niet duidelijk. UNHCR heeft gezegd het afzeggen van de overeenkomst te betreuren. De kwestie van de vluchtelingen, die voor ene groot deel zijn geconcentreerd in het arme zuiden van Tel Aviv, houdt de gemoederen al langer bezig. Hun gedwongen uitwijzing was één van de weinige dingen die progressieve Israeli's nog in aantallen van tienduizenden op de been brachten tijden demonstraties. Ook in het buitenland was er vrij veel protest van Joodse organisaties tegen hun gedwongen uitwijzing.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven
Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten