dinsdag 10 april 2018

Israel doodt zeven Iraniërs bij aanval op Syrische basis, onder wie een commandant

Een Israelische luchtfoto genomen tijdens de aanval die het in februari uitvoerde op de T-4 basis. 

Het Russische ministerie van Defensie heeft maandag bevestigd dat de aanval op de Syrisch luchtmachtbasis bij Homs van afgelopen zondag is uitgevoerd door Israel. Twee Israeli F-15 straaljagers hadden acht raketten afgevuurd waarvan er vijf door de Syrische luchtafweer waren onderschept. Volgens het Russische persbureau Interfax, dat dit meldde, werden 14 mensen gedood. Onder hen waren maar dinsdag bleek zeven Iraniërs, onder wie een commandant van het Iraanse drone programma. De aanval werd volgens Interfax uitgevoerd via het Libanese luchtruim. 
De Russische minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanval ''een gevaarlijke ontwikkeling''. Het Libanese TV station al Mayadeen, haalde Russische experts in Syrië aan die zeiden dat Rusland bij Israel om opheldering heeft gevraagd. Volgens de Russische experts was de aanval een reactie op de overeenstemming die Rusland, Iran en Turkije vorige week op hun top in Ankara hebben bereikt.
Amerikaanse functionarissen verklaarden intussen tegenover NBC News dat het Israel was dat de aanval uitvoerde. Israel zou de VS van tevoren hebben geïnformeerd. Israelische functionarissen gaven als gewoonlijk geen commentaar. Israel heeft de zogenaamde T-4 basis in het verleden al twee keer aangevallen. Het is een basis waar onder meer Iraanse experts in de weer zijn met drones. Israelische krantencommetaren luiden dat Israel door dit soort aanvallen niet alleen een confronattie met Syrië aangaat, maar ook langzamerhand op een ramkoers met Iran aanstuurt. Isarel zou er actief op uit zijn de groeiende Iraanse aanwezigheid in Syrië een halt toe te roepen.   


Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...