zondag 1 april 2018

VS houden onderzoek naar gebeurtenissen in Gazastrook tegen

Palestijnse paramedici vragen toestemming gewonden op te mogen halen bij het grenshek. (Activestills)

De Verenigde Staten hebben zaterdag een verklaring tegengehouden in de VN Veiligheidsraad waarin werd gevraagd om een onderzoek naar de toedracht van de gebeurtenissen bij de grens met Gaza die hebben geleid tot de dood van 16 mensen, zo meldt het persbureau AFP.  Bij de gebeurtenissen liepen 578 anderen schotwonden op.
De ontwerpverklaring was ingediend door Kuwait, dat had gevraagd om een onafhankelijk en transparant onderzoek. Volgens Danny Danon, Israëls vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad had Amerika de verklaring tegengehouden maar waren alle andere landen vóór. Danon zei ''geschokt te zijn door de hypocrisie die daar uit bleek'', zo vertelde hij  in een interview met de Israelische radio. Hij was bezig materiaal over de ''terroristen''   te verspreiden onder de andere vertegenwoordigers in de Raad, want de ''toedracht was duidelijk. En als het in een ander land gebeurd was dan waren er geen tientallen maar honderden slachtoffers gevallen,'' meende hij.'' Israel kon zichzelf best onderzoeken, voegde hij eraan toe. Dat deed het immers ook in de oorlog in Gaza van 2014.
Ook minister van Defensie Lieberman wees een onderzoek af. Tamar Zandberg van de linkse Meretz partij had hierom gevraagd. Maar volgen Lieberman verdienen  alle soldaten die vrijdag bij Gaza in actie zijn geweest een medaille. Dat hij zei hij in een gesprek met de legerradio. Zaterdag werden overigens  opnieuw 49 mensen door kogels gewond in Gaza.
De Israelische reacties waren natuurlijk te verwachten. Zij laten opnieuw zien dat dit Israel niet in staat is zijn eigen moorddadige karakter onder ogen te zien en dat er geen redelijk gesprek mogelijk is. Dat was natuurlijk al jaren zo, maar er was nog enige hoop dat de VS dit zouden afremmen of zelfs ombuigen. Ook die verwachting is met het aantreden van president Trump de bodem ingeslagen. Helaas is Europa niet in stat uit deze sitaitoe de juiste consequenties te trekken. Te vrezen is dat deze ellende nog jaren zal voortduren.

Geen opmerkingen:

Israelische leger doet inval bij zeven mensenrechten- en civiele hulporganisaties

  Het Israelische leger heeft donderdagmorgen in alle vroegte in een verdere escalatie van het conflict met zeven Palestijnse mensenrechten-...